Dnes sa s vami delím
o recept, vďaka ktorému som sa naučila odpaľované cesto. Recept na venčeky
som našla v časopise, ale nikdy som ho nerobila presne podľa neho, od
začiatku som používala vlastnú vanilkovú
náplň. V mojej širokej rodine tieto venčeky od začiatku žnú veľkú
slávu :D. Počas Vianoc som mala plné ruky práce, pretože som ich vypekala na
všetky strany, až som takmer už nemala energiu urobiť si aj vlastnú dávku.
Suroviny na cca 12-15 venčekov (podľa veľkosti akú zvolíte) sú
nasledovné:
Cesto
-
250ml vody
-
50g masla
-
150g polohrubej múky
-
4 vajcia
-
Štipka soli
Náplň
-
Vanilkový puding (1 balenie)
-
400ml mlieka
-
30-40g masla
-
Vanilínový cukor
-
1 až 2 PL krupicového cukru
Ak urobíte veľké venčeky, niekedy
treba urobiť dvojitú dávku krému.
Postup na cesto
V prvom rade, aj keď ste ho
neskúšali, nebojte sa odpaľovaného cesta. Je to super vec! Vodu so štipkou soli
si necháme zohriať v hrnci. Nemala by sa odparovať, ani vrieť. Pridáme do
nej maslo a miešame, kým sa nerozpustí. Potom do vody opatrne vsypeme múku
a miešame. Podľa receptov by sa malo všetko variť 3-5 minút. Ja som mala
obvykle o dve minúty už všetko hotové :D. Ide totiž o to, že keď to
miešate, hmota začína byť čoraz kompaktnejšia. Cesto je hotové, keď sa vám už
nelepí na hrniec. Je skrátka cestoidné :D, to jednoducho spoznáte. Prehodíme to
do misky a necháme vychladnúť. Vždy som to hneď na hulváta dala do
chladničky a keď už malo primeranú teplotu mixérom som zamixovala štyri
vajíčka a bolo hotovo. Cesto potom dáme do vrecka na zdobenie so širokou
otvorenou špičkou a na papier na pečenie na plechu robíme kolieska.
Počítame, že sa trošku natiahnu, takže nechajme rozostup. Ja osobne neviem
robiť pekné kolieska bez toho, aby som si najprv z druhej strany na papier
nepredkreslila kolieska podľa pohára. Potom sú dokonalé. Pečieme na 200
stupňoch asi 20 minút a potom to stiahneme na 170 a dopečieme ešte
päť minút. Ešte teplé si kolieska prekrojíme na polovicu a môžeme ich
znova vreckom plniť krémom.
Postup na krém
Veľmi jednoduché. Puding si
rozmiešame v 100ml mlieku s cukrom a vanilínom. Zvyšok mlieka
necháme zohriať, vlejeme tam zmes s pudingom a povaríme ako klasický
puding. Keď hmota za občasného premiešania vychladne, vmixujte do nej mixérom
maslo, aby držala viac pokope, ale bola krémová, bez pudingovej kôrky. Krém
a maslo musia mať približne rovnakú teplotu, takže aj maslo majte vytiahnuté z chladničky, aby malo izbovú
teplotu a bolo mäkké. Plníme každé druhé koliesko cez vrecko
a prekrojené kolieska pekne spojíme.
Môžeme ich pocukrovať. Sú výborné
za čerstva. Ale verte mi, ešte lepšie sú za studena vytiahnuté
z chladničky. Sú ako osviežujúce studené mini-veterníčky:).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára