Poďme si spolu urobiť šišky s otvormi. Inak povedané –
donuty. Chvíľu som uvažovala, či sa naučiť vysmážané, či pečené, no potom som
si povedala, že v prevažnej väčšine nachádzam prvú verziu, nuž pôjdem viac
do klasiky. Našla som si recept, ktorý som si len minimálne upravila, ale
povedala som si, že stoj čo stoj prídem na to, ako urobiť plnenú verziu.
Nakoniec to nebolo zložité. „Zložité“ bolo, že som ich narobila 25, pretože
celá široká rodina sa chystala na výlet na Donovaly a chcela som po drahom
poslať prekvapenie na raňajky v podobe sladkých donutových šišiek, takže
som sa v kuchyni obracala jedna radosť. A keď som ráno vstala, zatiaľ
čo drahý už bol na ceste za snehom...zistila som, že ich zabudol doma! ;) Nuž,
aj to sa stáva...
Na cesto pre cca 25
donutov potrebujete:
-
50 ml mlieka
-
110 ml vody
-
2 vajcia
-
20g droždia
-
70 g
kryštálového cukru
-
10 g
soli
-
500 g polohrubej múky
+
Olej na vysmážanie
Na plnku potrebujete:
-
1 balenie jahodového (alebo iného) pudingu
-
2 PL krupicového cukru
-
400 ml mlieka
(počítajte s tým, že možno
budete na toľko donutov potrebovať dvojitú dávku pudingového krému)
Na dozdobenie:
-
180 g
bielej (alebo mliečnej, či horkej) varovej čokolády
-
Cukrovú posýpku, alebo kúsky čokolády
Postup na cesto:
Vajcia, mlieko, vodu zmiešame vareškou. Droždie namelníme,
alebo nastrúhame do múky a pridáme ju do misy tiež. Cesto vypracovávame
ručne. Pridáme cukor so soľou a na kocky pokrájané vlažné maslo, ktoré nám
„popúšťa“ a mäkne popri trpezlivom spracovávaní cesta. Je lepivejšie,
takže si počas spracovávania pokojne pridávajte hrste múky. Keď sú už suroviny
spojené, zakryte misu kuchynskou utierkou a dajte cesto na teplé miesto
minimálne na hodinu kysnúť. Po hodine môžeme cesto na pomúčenej doske rozvaľkať
– hrúbka je 1-1,5 cm ,
ako vám vyhovuje. Vykrajujeme kolieska a diery v strede koliesok.
Kolieska zakryjeme čistou utierkou a necháme ešte pol hodinku podkysnúť.
Napokon si v hlbokej panvici necháme rozpáliť
dostatočné množstvo oleja a postupne donuty z oboch strán vysmážame
do hnedo-zlata. Ukladáme ich na servítky, ktoré odsajú olej a na ne opäť
dáme servítky. Keďže ja sa snažím vždy čo najviac zbaviť oleja, doslova dezerty
typu šiška obalím zo všetkých strán a vždy na ďalšiu várku dám čistú
servítku.
Postup na plnku:
Presne podľa návodu si uvaríme klasický puding. Mlieko som
stiahla z 500 ml na 400 ml, aby nebol až tak riedky. Pri chladnutí sem tam
premiešame, aby až tak nestuhol a potom prenesieme do cukrárskeho vrecka
s úzkou špičkou. Plníme týmto spôsobom – špičku zabodneme zhora do donutu
na štyroch, od seba približne rovnako vzdialených, miestach a dáme ju
mierne do šikma. Potom plníme. Čiže donut sa nám „napije“ pudingu zo všetkých
strán. Nebojte sa dier zhora, veď na donuty ide ešte poleva.
Ako som spomínala, na takúto plnú várku možno budete musieť
uvariť ešte jeden puding.
Zdobenie:
V parnom kúpeli si roztopte čokoládu a donuty v nej
z polovice máčajte. Hneď posypte cukrovými ozdôbkami, alebo kúskami
čokolády a nechajte zaschnúť.
Tip: Podľa môjho osobného názoru sú najlepšie zopár hodín po
dokončení, ak nie na druhý deň. Keďže donuty sme pripravili v oleji, dobre
mi padlo nechať ich skrátka trochu „obschnúť“. Ráno boli naozaj skvelé!
A malý sánkar, čo sa mi večer vrátil, si ich nevedel vynachváliť!
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára