Netvrdím, že makrónky sú náš obľúbený dezert. Lepšie
povedané, s konzumáciou nemáme problém, ale recept je veľmi „náladový“.
Veď viete, tí Francúzi... Dlho sme sa s BB trápili, kým sme konečne prišli
ako na to a napiekli hladké makrónky.
Prinášam teda postup, ktorý sa nám osvedčil:
Suroviny na cca 15
makróniek:
-
130g mandľovej múky
-
120g práškového cukru
-
3 bielky (cca 100g)
-
100g krupicového cukru
Postup:
V prvom rade hneď upozorňujem, že bielky majú byť minimálne 5 dní odstáte. Kým s nimi začnete
pracovať, vytiahnite ich z chladničky a počkajte, kým sa „ohrejú“ na
izbovú teplotu. Potom môžeme začať pracovať. Do misky dáme bielky a potom
krupicový cukor. Prejdeme ich elektrickým mixérom na najmenšie otáčky a mixujeme,
až kým sa cukor nerozpustí. Je mimoriadne dôležité dodržať počiatočnú „jemnosť„
v mixovaní. Až potom pridávame otáčky a mixujeme, kým bielky nie sú
biele, lesklé, ale stále tekuté. Nakoniec
pridáme najvyššiu rýchlosť na 8 minút, až kým nie sú – tuhé. Barbarsky povedané, ako
pena na holenie :). A práve tu,
pred koncom mixovania, zmes farbíme potravinárskou farbou. Radšej viac, ak
si želáte krásnu intenzitu, pretože pri pečení
zblednú.
Do zmesi preosejeme spolu práškový cukor s mandľovou
múkou. Veľmi opatrne ručne cca 50 krát lopatkou premiešame. Všetko je v poriadku,
keď sa nám začnú pri pohybe dohora ťahať špičky.
Na papier na pečenie
nakreslíme kolieska - priemer 3 cm. Plechom udrieme o dosku stola 4
krát, niekto dokonca hádže plech na uterák na zemi, neskúšala som. Pred pečením
si makrónky ešte nechajme asi pol hodinku odstáť.
Pečieme na 150C zhruba 8 minút. Kým s nimi začnete
manipulovať, nechajte ich znova odstáť asi pol hodinku.
Plnka:
S plnkou sa dámy vyhrajte. Makrónky, ktoré máme
odfotené boli plnené roztopenou bielou čokoládou zmiešanou s kopou kokosu.
No výborné, čo vám poviem :P. Samozrejme, okrem čokolády môžu byť lepené aj
domácim lekvárom, nám napríklad veľmi
chutil višňový lekvár. Ako sa
vraví, fantázii sa medze nekladú.
Já jsem asi jediný člověk na světě, komu mkronky nechutnají :D asi to je většinou tím barvivem, které sladkostem přidají podivnou pachuť. Co mi přijde vtipné, jsou ceny makronek, vzhledem k tomu, že jsou to vyšlenahé bílky s trochou mouky. Ty Vaše jsou krásné na oko, ale recept asi nevyzkouším :) Nicméně se moc ráda začtu do jiných článků.
OdpovedaťOdstrániťhttp://life-by-marie.blogspot.cz/
Nepovedala by som, že je to neobvyklé, pretože poznám niekoľko ľudí, ktorým napr. prídu ako príliš cukrový dezert. U nás je sa cena odvíja aj do mandľovej múky, je to drahšia položka x/
Odstrániť