Biela káva je asi najnostalgickejší nápoj
k akému som sa v poslednom čase dostala. Žiadna iná „káva“ neprináša toľko
ranných spomienok ako práve tá –
várená z Melty. Myslím, že len málokto z nás si ju z detstva nepamätá - mne
osobne ju varila starká a iným ju vraj varili v škôlke (s čím skúsenosť nemám, nakoľko som v
škôlke prežila jeden celý závratný deň, počas ktorého ma Zdeno X. hodil do
kríkov a bolo po škôlke! Spomínam si odtiaľ iba na hrozienko na chlebe, nad
ktorým som revala, lebo som ho nechcela zjesť :D). V každom prípade - jej špecifická mlieková vôňa je
niečo, s čím sme vyrástli a nikdy na ňu nezabudneme. Jej základ tvorí melta –
čo je kávovina, hoci je z kategórie nápojov, ktoré si v pohode
môžu dopriať aj tehotné ženy.
Biela káva sa teda varí z tohto základu
tzv. Cigorky alebo Melty, ktorú je ešte stále dostať v obchodoch v chutnom
retro-balení. Toto veľké balenie som kúpila za jedno euro a evidentne ostalo
socialistické, aj s krásnym československým mottom - Kto chce svieži byť, musí Meltu piť!
Príprava
Melty -
Samozrejme, môžeme ju povariť vo vode a
precediť. Lenže to ešte nie je biela káva. Nie. Je to tmavý nápoj, tmavý ako
samotná Melta. Podľa môjho osobného prieskumu medzi priateľmi som zistila, že
je viac spôsobov ako bielu kávu uvariť. Zdá sa, že každý príde k svojmu
obľúbenému. Niekto zalieva Meltu priamo prevareným mliekom. Niekto si ju
klasicky zaleje vodou, bez precedenia a hojne do biela doleje mliekom. Niekto
ju povarí vo vode, precedí a doplní hlavne mliekom. Meltu však môžeme piť aj
studenú.
Ja osobne som vyskúšala precediť a domliekovať,
alebo zaliať ako kávu a doliať mliekom - voda a mlieko asi pol na pol. Vyhovuje
mi druhý spôsob. Síce mi trošku vadia plávajúce zrniečka Melty, ale na druhej
strane má intenzívnejšiu chuť a pol na pol krásne bielu a mliekovú vôňu.
Prečo
Piť Meltu? -
Aby to tu nebolo len o nostalgii... Melta
je nápoj, ktorý obsahuje kávovinovú zmes čakanky, jačmeňa, žita a je to teda
prírodnina, ktorá má blahodárne účinky na zdravie a dá sa piť až 6 krát denne.
Pomáha tráveniu, obličkám, upokojuje a vraj aj pomáha pri chudnutí, pretože
prečisťuje a zároveň zasycuje. Vzhľadom na jej jemnú chuť, predovšetkým keď
tvorí základ bielej kávy nie je teda dôvod, prečo si ju opäť nezačať
vychutnávať.
Akým spôsobom si robíte, ak ste z nej teda
nevyrástli, bielu kávičku vy?
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára