Pamätám si, že prvé Oreo keksíky mi dali ochutnať kamošky. Tie ich jedli na Taiwane a tie pre mňa kúpili tiež v ázijskom obchode... kde teda predávajú aj americké výrobky. Neviem či sa na mňa prenieslo ich nadšenie, ale bola som z tých pidi keksíkov doslova vo vytržení. Boli skrátka perfektné... kakaový keksík bol horký, takže príjemne dopĺňal sladučkú náplň v strede. No a krátko na to došla Oreo mánia aj na Slovensko a už to nebol taký zážitok... jesť to... keď si to človek mohol kúpiť v bežnom obchode. V každom prípade, vtedy niekedy sme vymysleli aj tento Oreo cupcake, ktorý je ale neeeeeskutočne dobrý.=D Takže tu je recept.;)
Suroviny na cca 10 ks
- 115 g zmäknutého maslo
- 125 g cukor (práškový)
- 1 vajce
- 70 g kakaa
- 130 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1/2 čl sóda bikarbóna
- 1/2 čl prášok do pečiva
- 150 ml mlieka
- 5 čl silnej kávy (najlepšie silné espresso)
- balenie Oreo keksíkov (orientačne 5 sušienok na ozdobu a 5 do cesta)
Krém z bielej čokolády
100 g bielej čokolády
150 g zmäknutého masla
práškový cukor podľa chuti (cca 100-200 gramov?)
Postup na cesto
Pred tým, ako sa pustíme do cesta, zapneme rúru na 180 stupňov a plech na muffiny vystelieme papierovými košíkmi.
Potom striedavo zamiešavame vareškou suchú zmes (múka, kakao, sóda bikarbóna, kypriaci prášok, soľ) a
tekutinu (mlieko, kávu). Nakoniec krátko prešľaháme mixérom na strednej rýchlosti.
Napokon pridáme do cesta Oreo. Oreo môžme do cesta zakomponovať dvoma spôsobmi. Buď ho rozdrvíme na menšie kúsky a zamiešame do cesta ako posledný krok ALEBO môžte použiť mini Oreo - to je menšia verzia klasických Oreo keksíkov. Vždy jedno mini Oreo vložíte na dno plechu do papierového košíka a to zalejete pripraveným cestom. Pozor! Vždy plníme košíky len do výšky 2/3 košíka.
Takto pripravené cupcaky vložíme do trúby a pečieme cca 20-25 minút. Doba pečenia klasicky závisí od vašej rúry. Ak si nie ste isté, použite "špáradlový test".=)
Upečené cupcaky vyberieme z plechu a necháme vychladnúť.
Postup na krém
Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Odstavíme na bok a necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu. Priebežne čokoládou miešame inak znova stuhne.
V druhej mise vymiešame maslo a cukor. Napokon pridáme vychladnutú čokoládu. Krátko vyšľaháme mixérom - krém tak bude doslova "nafufňaný" a jemný ako obláčik.
Hotový krém dáme do zdobiaceho vrecka a aplikujeme na vychladnuté cupcaky. Na vrch krému potom uložíme polovicu Oreo keksíka (alebo jedno mini Oreo), tak ako to môžte vidieť na fotografiách.... hotovo.;)
Tipy:
Ak je cesto príliš hutné, nebojte sa pridať trochu mlieka alebo kávy.
Bielu čokoládu roztápame postupne - nikdy nie na prudkom plameni. Aj čokoláda sa môže totižto zgrcnúť. Celkom užitočný návod ako "topiť" čokoládu nájdete TU.
BB
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára