Tento tvarohový koláč sem tam robím s ovocím, sem tam
bez, mne chutí aj aj. Naposledy som pridala zopár marhuliek a jablko a zjedol
sa. Je fajn v tom, že je celkom variabilný, či ovocie dáte, či nie a či
dáte iba trochu, alebo plno, to je na vás. Plnka je sama o sebe chutná,
akoby jemne vanilková. A samozrejme, dá sa urobiť aj celkom vzhľadne, nie
ako moja verzia :D. Pečie sa vo forme pre klasický „pie“, aj cesto je veľmi
podobné.
-
250 g polohrubej múky
-
1 vajce
-
90 g práškového cukru
-
125 g zmäknutého masla
Suroviny na plnku:
-
4 vajcia
-
100 g práškového cukru
-
500 g jemného hrudkového tvarohu
-
200 ml smotany na šľahanie
-
Popr. 4 malé marhule a 1 jablko (alebo
broskyne...)
Postup na cesto:
Cesto si vypracujeme ručne, pričom maslo máme pokrájané na
kocky. Aby sa nám s ním lepšie pracovalo, pridáme cca 4 – 5 polievkových
lyžíc studenej vody. Keďže cesto je lepivé, aby sme ho mohli lepšie vyvaľkať,
necháme ho minimálne pol hodinu odpočívať v chladničke.
Postup na plnku:
Tvaroh zmiešame so smotanou. Pridáme cukor a vajíčka a nakoniec
premixujeme ručným mixérom, aby sa nám suroviny krásne spojili.
Vyberieme cesto a vyvaľkáme ho. Nešetrite s pomúčením
dosky a valčeka, nebudem klamať, cesto sa rýchlo začne lepiť. Navinuté na
valček ho prensieme na vymastenú a pomúčenú formu a prstami upravíme
okraje, aby do formy sedelo. Vylejeme plnku a buď ju necháme tak, alebo na
ňu poukladáme polovice marhulí a sem tam plátok jabĺčka. Rúru
máme predhriatu na 160 stupňov a pečieme 55-60 minút.
Dobrú chuť.
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára