Strávili sme tohtoročnú dovolenku s drahým
v Španielsku a samozrejme, obaja sme chceli ochutnať aj miestne
jedlo. Lenže v konečnom dôsledku sme dvojica, ktorá nemá rada ryby, ani
slizké mušle, nuž nám ostalo len to sladké. Churros sú v cukre obaľované
tradičné šišky, ktoré vraj svojim vzhľadom pripomínajú vlnu ovce Navajo-Churro,
preto ten názov. Tie, na ktoré sme s nadšením chodili v Lloret de Mar
boli zahnuté ako jemné stužky a nevedeli sme sa ich dojesť, ale bývajú aj
vo forme tyčiniek. Servírujú sa totiž so sladkým dípom, ktorým sú preliate,
alebo sa doň namáčajú. Bola to prvá vec, ktorú som po príchode domov vo svojej
kuchyni skrátka musela vyskúšať! Chuťovo mi vyšli ako tie španielske, ale cukor
na obalenie som si zvolila podľa seba a nebol to krok vedľa.
Suroviny:
-
130 g masla
-
300 ml vody
-
Štipka soli
-
160 g hladkej múky
-
3 vajcia
-
40 g karamelového trstinového cukru
-
Slnečnicový olej
-
Díp: roztopená mliečka/horká/biela
čokoláda, poprípade Nutella
Postup:
Churros si pripravíme z odpaľovaného cesta. Teda vodu
v hrnci necháme zohriať a keď je horúca, dáme štipku soli
a miešaním v nej rozpustíme maslo. Keď je rozpustené , za stáleho
miešania
vsypeme múku a potom ďalej miešame, až kým sa z cesta
nestane kompaktná hmota, ktorá sa oddeľuje od stien hrnca. Presunieme do misky
a necháme vychladnúť. Po vychladnutí postupne s pomocou ručného
mixéra vmixujeme tri vajcia a mixujeme, kým cesto nie je hladké. Je to
proces, keď sa najprv „rozpadne“ a potom spojí. Vytiahneme pevné cukrárske
vrecko a dáme doň hrubší vrúbkovitý špic, cez ktorý potom cesto
pretláčame. Pokúšala som sa aj o „stužky“, ktoré som si vytlačila na
poolejovaný tanier, ale nebol to ľahký proces preniesť ich potom lopatkou do
oleja. Najlepšie mi bolo, keď som robila iba tyčinky, ktoré som vytláčala
priamo do rozpáleného oleja, v ktorom churros vyprážame. Oleja musí byť
toľko, aby plávali. Churros vyberieme na servítky, aby olej absorbovali
a ešte za tepla ich obaľujeme v karamelovom trstinovom cukry. Dá sa
inak kúpiť ako hotový produkt, v balíčkoch ako sú vanilíny. Mne osobne
churros chutili už takto, bez všetkého. Ale pre každý prípad sme si k nim
kúpili aj Nutellu :).
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára