nedeľa 9. septembra 2018

ORECHOVÁ TORTA

Cez víkend sme mali doma veľmi dôležitú rodinnú návštevu a mne veľmi záležalo na tom, aby im u mňa chutilo. Rozhodla som sa, že vsadím na orechovú tortu, ktorá je celkom neobvyklá. Orechy tvoria súčasť cesta, ktoré je krásne tmavé, hutne čokoládové a sekunduje mu vláčny vanilkový krém. Vychválili ma do nebies, takže ponúkam recept :D.

Suroviny na okrúhlu formu (priemer 19 cm):
-          4 vajcia
-          250 g hnedého cukru
-          250 g polohrubej múky
-          150 g posekaných vlašských orechov (+ posekané a celé na dozdobenie)
-          2 PL kakaa
-          2 PL oleja
-          4 PL vody
-          ½ ČL sódy bikarbóny

Suroviny na krém:
-          Vanilkový puding
-          Smotanovo-vanilkový puding
-          2 x vanilín
-          4 PL hnedého cukru
-          900 ml mlieka
-          200 g zmäknutého masla

Postup na cesto:
Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Následne do snehu opatrne vmiešame žĺtky, vodu, olej, múku zmiešanú so sódou, kakao. Nakoniec vmiešajte orechy, pokojne aj väčšie kúsky. Miešame varechu, kým sa suroviny poriadne nespoja a nevznikne cesto, ak aj tuhšie, netreba sa toho zľaknúť. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vylejeme do pomastenej a pomúčenej formy a pečieme 30-35 minút.
Postup na krém:
500 ml mlieka si vylejeme do hrnca. Vo zvyšných 400 ml  rozmiešame spolu oba druhy pudingov, dva vanilíny aj hnedý cukor. Následnej si mlieko v hrnci mierne zohrejeme, vlejeme doň pudingovú zmes a povaríme do zhustnutia, ako klasický puding. Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu, no sem tam premiešame, aby nám nevznikla pudingová kôrka. Potom vmiešame zmäknuté maslo a premixujeme ručným mixérom na vysokých obrátkach, aby nám vznikol hladký krém.
Vychladnutý korpus si opatrne prekrojíme na tri časti. Krém nanesieme na spodnú časť, prikryjeme korpusom, nanesieme na druhú časť, prikryjeme a ešte vrch pomažeme krémom a netreba sa trápiť vzhľadom, pretože túto vrchnú časť potom hojne zasypeme orechmi, aj posekanými aj celými, takže nám vznikne rustikálny vzhľad. Torta potom musí cca dve hodiny odpočívať v chladničke a môžete ju servírovať.


Dobrú chuť.

Polly

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ