Dostala som sa k takému rodinnému skvostu, ku manuálu
pre domáce paničky cca z prelomu 30.-40. rokov minulého storočia. Ku
knihe, v ktorej je síce nadšená osveta „rádiovej maske na tvár“ (áno, plnej „rádia“, dámy!)
a v ktorej vás poučujú ako naučiť svoju „služobnú“ slušne poslať
neželanú návštevu preč, no tiež je plná neoceniteľných receptov na koláče
našich starých (až prastarých) mám. Okamžite som si osvojila Hamburské
rezy, ktoré sú vlastne o dosť šťavnatejšou a nadýchanejšou
verziou klasických Londýnskych rezov.
Taktiež sú chuťovo bohatšie, takže ich teraz pripravujem a to len
s minimálnymi obmenami. Moja dávka cesta vystačí po nakrájaní na cca 8
plnohodnotných zákuskov.
-
100 g polohrubej múky
-
70 g zmäknutého masla
-
40 g krupicového cukru
-
35 g posekaných mandlí
-
1 KL škorice
-
1 ČL citrónovej kôry
-
2 žĺtky
Na hornú vrstvu
potrebujeme:
-
130 g marhuľovej marmelády alebo džemu
-
75 g krupicového cukru
-
15 g
vanilínu
-
35 g posekaných mandlí
-
2 bielky
-
½ ČL mletej kávy
Postup na cesto:
Na cesto postupne zmiešajte všetky suroviny. Odporúčam mať
pripravené dve väčšia vajcia, popr. tri malé. Najlepšie sa všetko zmieša ručne.
Preneste ho na nízky plech pokrytý papierom na pečenie a rukou roztlačte
do strán a prevaľkajte na cca 3 mm. Namiesto pomúčenia použite práškový
cukor, ktorým valček presypete.
Postup na hornú
vrstvu:
V prvom rade otvoríme marmeládu a na pripravené
cesto ju na hrubšie natrieme. Z bielkov ručným mixérom vyšľaháme tuhý
sneh, do ktorého potom zamixujeme oba cukre a nakoniec ručne
a opatrne primiešame mandle a tiež kávu. Pol lyžičky kávy rozhodne
nevynechajte, dodáva snehu jedinečnú príchuť, ktorá mierne stlmí ostatné sladké
akcenty. Sneh opatrne nanesieme ako vrchnú vrstvu a uhladíme špachtľou. Rúru máme predhriatu na 160 stupňov,
pretože ide o pomalé pečenie. Pečieme
cca 20-25 minút. Mandľové bezé nám krémovo zhnedne. Koláč nakrájame na
klasické zákusky, ale naberať na lopatku sa dajú až po vychladnutí, je to totiž
veľmi krehký koláč.
Dobrú chuť. Určite vás prekvapí svojou sladkou mandľovou
príchuťou, sviežim citrónovým podtónom a tlmenosťou kávy.
Polly
photo by: Peter Frank
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára