Všimla som si, že v poslednom čase je opäť populárna Krtkova torta. Možno preto, že sa znova
objavila v instantnej podobe (ktorej
som tiež neodolala, veď prečo si pečenie občas neuľahčiť), ale vŕtalo mi
v hlave, že by som skúsila aj domácu verziu. Najprv mi napadli krtkove
cupcaky (lebo veď my a cupcaky, to
je láska), ale potom som si povedala - nie. Skúsim riadnu Krtkovu tortu. Na
internete je veľa receptov na základ, ako obvykle som si pokombinovala
a pomery prispôsobila sebe a kruhovej forme s priemerom 19 cma povedala som si, že namiesto strúhanej čokolády skúsim pridať na kúsky
pokrájané jahody... samozrejme, aj k banánom. Výsledok bol mimoriadne
svieži a len sa tak po nej zaprášilo!
Suroviny:
-
50 g zmäknutého masla
-
Štipka soli
-
110 g práškového cukru
-
1 vajce Mko
-
80 g hladkej múky
-
50 ml mlieka
-
15 g kakaa
Na plnku:
-
180 ml šľahačkovej smotany
-
½ balenia stužovača šľahačky (cca 5g)
-
1 vanilínový cukor
-
Za hrsť na drobno nakrájaných jahôd
-
1 banán
Postup na cesto:
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Zmäknuté
maslo ručne vymiešame s práškovým cukrom a štipkou soli. Potom
pridáme vajce. Vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakao.
Pridáme mlieko, premiešame a krátko prejdeme elektrickým mixérom, aby sa
nám suroviny spojili. Formu na pečenie máme vystlanú papierom na pečenie.
Vlejeme doň cesto a špachtličkou ho zarovnáme. Pečieme 25-30 minút, vyberáme,
keď sa špajla nelepí. Keď cesto vychladne, vyberieme ho z formy
a lyžicou vydlabeme vnútro (cca
1,5-2 cm od okraja a samozrejme, aby nám ostalo dno koláča). Vnútro si
necháme a pristúpime k plnke.
Postup na plnku:
Šľahačku zmiešame s vanilínom a stužovačom
a elektrickým mixérom ju na vysokých otáčkach mixujeme do tuha. Potom
primiešame jahody nakrájané na drobno. Obvykle sa do klasického „krtka“
v tejto fáze miešajú kúsky čokolády, práve tie nahrádzame jahodami.
Priznávam, že som mala mrazené jahody, chuťovo to neublížilo, ale určite sú
vždy lepšie čerstvé. Na dno vydlabaného koláča zatiaľ položíme banán nakrájaný
na pláty, aby nám ho pekne vyplnil. Na ten navrstvíme šľahačkovo-jahodovú zmes
a všetko zasypeme podrveným vnútrom koláča. Kým ho podávame, necháme ho
aspoň tri hodinky stuhnúť v chladničke.
Táto čisto ovocná Krtkova verzia vytvára neodolateľnú
banánovo-jahodovú kombináciu a navyše má krásnu ružovú plnku. Dobrú chuť!
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára