Toto je ideálny jarný koláčik, ktorý je veľmi svieži svojim
citrónovým akcentom a zároveň šťavnatý, pretože ho tvorí smotanová poleva
a jahody, ktoré sa k nemu z ovocia skutočne hodia najviac. Pečie
sa v troch fázach, ale nie je komplikovaný a výsledok stojí za to!
Suroviny na korpus:
-
130 g zmäknutého masla
-
50 g práškového cukru
-
200 g hladkej múky
-
Kôra z jedného citróna
Suroviny na plnku:
-
350 g jemného tvarohu
-
1 balík vanilínového cukru
-
1 balík citrónového cukru (teda 20 g)
-
120 g krupicového cukru
-
3 vajcia
Suroviny na polevu:
-
250 g kyslej smotany
-
2 PL práškového cukru (kopcovité)
-
Za hrsť jahôd
Postup na cesto:
Suroviny spojíme do cesta. Najlepšie sa vypracuje ručne.
Potom uložíme cesto na pol hodinku do chladničky. Formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme
múkou. Cesto nevaľkáme, roztlačíme ho do formy rukou, tak aby vyšlo až k okrajom.
Trochu ho popicháme vidličkou.
Postup na plnku:
Tvaroh zmiešame s ostatnými surovinami. Určite
nevynechajte citrónový cukor, pretože ten robí
v plnke tú najlepšiu chuť. Nakoniec
zmes zľahka prejdeme ručným mixérom, aby sa suroviny dobre spojili.
Postup na polevu:
Smotanu ručne vymiešame s dvoma lyžicami cukru. Nemusí
byť presladená, poleva robí príjemný kontrast so sladkým základom.
Rúru si predhrejeme
na 180 stupňov. Najprv dáme piecť korpus na 15 minút, kým nám pekne nezhnedne. Potom ho vyberieme, vylejeme doň
tvarohovú polevu, uhladíme ju a vrátime do rúry na 30 minút. Znova ho vytiahneme, vyhladíme na vrch smotanovú polevu a dáme
dopiecť na posledných 10 minúť.
Koláč vytiahneme a poukladáme na polevu pokrájané jahody.
Dobrú chuť!
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára