Tento citrónový zákusok mám rada. Vyzerá nenápadne, je nízky
a jemne voňavý, ale skrýva v sebe sviežu chuť a čisto citrónovú
príchuť, inak povedané – nechutí umelo. Je veľmi jednoduchý a bez
akýchkoľvek príkras a doplnkov dokáže príjemne osviežiť. Je vhodný na
kruhovú formu s priemerom 19 cm,
ale musí to byť kvalitná forma, z ktorej pri zapekaní nevytečie horná
vrstva.
Berte ale na vedomie, že ja pečiem pre 3 osoby. Ak chcete väčší zákusok (a pokojne aj do hlbokého plechu, iba musí byť cesto naozaj od okraju po okraj), tak skrátka zdvojnásobte všetky suroviny.
-
100 g studeného masla
-
50 g kryštálového cukru
-
120 g polohrubej múky
-
3 PL mlieka
Suroviny na hornú vrstvu:
-
90 g kryštálového cukru
-
20 g hladkej múky
-
2 vajcia
-
1 a pol citrónov
-
Kôra z 1 citróna
Postup:
Maslo si pokrájame na kocky, pridáme cukor, múku
a postupne, popri spracovaní do cesta, pridávame lyžice mlieka, aby nebolo
suché a suroviny sa spojili. Vyvaľkáme ho na tenko a uložíme do
kruhovej formy. Musí byť poriadne vymastená a pomúčená. S cestom
pracujte rýchlo, pretože sa čoskoro začne príliš lepiť. Ak sa zdržíte, dajte ho
na pol hodinu do chladničky a opäť sa bude dať pekne vaľkať. Pečieme pri 180 stupňoch – 20 minút.
Kým sa pečie korpus, vytvoríme hornú vrstvu. Vo vodnom
kúpeli si vyšľaháme vajcia s cukrom. Keď už sa nám na povrchu tvorí pena,
pridáme šťavu a kôru z citrónov. Ja osobne používam balíček
citrónovej kôry, ktorá sa dá bežne kúpiť ako vanilínový cukor – je to naozaj
kôra z celého jedného citróna, ak strúhate, možno sa vám toľko postrúhať
nepodarí. Takže pokojne postrúhajte z dvoch citrónov. Nakoniec vmiešame
múku a odstavíme. Necháme odpočívať 7 minút.
Cesto vytiahneme a citrónovú zmes vylejeme na povrch. Dáme
späť do rúry a pečieme ešte ďalších
20 minút. Nakoniec, ak chcete výrazný citrón trochu zmierniť, pocukrite
zákusok práškovým cukrom.
Dobrú chuť,
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára