Fat rascals, anglické pečivo, sa pečie ako menší bochník
alebo nepravidelne okrúhle koláčiky. Obvykle sa na nich vytvárajú očičká a zuby
z hrozienok a mandlí, tak aby vytvárali výraz malých nezbedníkov.
Tento recept ma celkom zaujal pri čítaní knihy Popelčiny střevíčky. Hlavná hrdinka Tansy kŕmila tragického herca
Iva čerstvým, ešte teplým, pečivom fat rascals natretým maslom. Keď som v knihe
našla aj recept, potešilo ma to. Vznikli mi dva raňajkové chlebíčky, na ktorých
som si skutočne pochutnala. Pod receptom potom vysvetlím, ktoré suroviny boli v knihe
a ktoré som si zamenila za to, čo chutí mne. Vy si fat rascals tiež potom
môžete spraviť podľa seba.
-
200 g polohrubej múky
-
1 a ½ ČL kypriaceho prášku
-
½ ČL sódy bikarbóny
-
Štipka soli
-
75 g mäkkého masla
-
75 g krupicového cukru
-
Citrónový cukor (15 g balenie)
-
Za dve hrste hrozienok
-
Za hrsť posekaných mandlí
-
1 veľké vajce
-
2 PL mlieka
Postup:
Vajce si v samostatnej miske vyšľaháme s mliekom.
V druhej mise zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu, štipku soli a mäkké
maslo. Pridáme citrónový cukor, krupicový cukor a hrozienka a vypracovávame
rukami na cesto. Pri tomto procese si postupne prilievame vajce s mliekom.
Keď vypracujeme cesto a je lepivé, ešte si po troške pridávame múku, až
kým nie je v takej konzistencii, aby sme z neho vytvorili dva
bochníky. Ale pokojne môžeme cesto rozdeliť aj na štyri hrudky. Presunieme
bochníky na plech, na ktorom je papier na pečenie a povrch ešte posypeme
mandľami, viac či menej, len esteticky, alebo hojne, podľa obľuby chrumkavých
mandlí. Pečieme pri 200 stupňoch, cca
14-16 minút. Chlebík má byť krásne medený a vo vnútri pre hrozienka
mäkší, výrazne citrónový. Zo skúsenosti viem, že vás delí minúta od pripečenia
kôrky, tak ho sledujte :). Po upečení je naozaj skvelý ešte teplý s maslom.
Ale dá sa konzumovať aj len tak, ako sladšie pečivo na raňajky.
A teraz moje
zmeny: Pôvodne som mala prisypať škoricový
cukor, ale ja mám jednoducho radšej citrónovú príchuť. Takže si rozmyslite,
čo prisypete, pretože práve to tvorí chuťový základ chlebíka. A namiesto hrozienok
môžete pokojne pridať akékoľvek iné kandizované
ovocie, to je celé na vás.
Dobrú chuť.
Je prima, že tě pečení různých maškrt neopustilo. A tvé koláčky vypadají báječně! Vlastně všechno, co jsi upekla a zde vystavila, bych s chutí slupla. Jakou to má chuť? není to něco jako mazanec? - Asi vyzkouším.
OdpovedaťOdstrániťMazanec mi príde jemnejší, mäkší :).. toto je taký chlebíček s hrubšou chrumkavou kôrkou...ale vo vnútri je mäkký, citrónovo-vanilkový. Ja osobne som sa nevedela dojsť a na raňajky bol skvelý :D
Odstrániť