Šišky máme rady z mnohých dôvodov. Ten najlepší tkvie
asi v tom, že dobrá poctivá šiška má chrumkavý obal, ktorý skrýva mäkké
sladučké vnútro. Pripomínajú fašiangy, detstvo, návštevy u babičky... Tiež
sa dajú pripraviť na viac spôsob. Ja vám ponúkam – tvarohové šišky. Malé,
rýchle a ako inak, chutné.
Suroviny na cca 12-15
šišiek:
- 250 g odtučneného jemného tvarohu
- 250 g polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 120 g krupicového cukru
- 2 vajcia
- ¼ lyžičky soli
- Kôra z citróna
- Olej na vyprážanie
Postup:
Je mimoriadne jednoduchý. Suroviny
vymiešame do hladšieho cesta. Určite pridajte aj postrúhanú kôru
z minimálne polovice citróna. Možno sa vám to sprvu nezdá, ale keď raz
pridáte do šišiek citrónovú kôru, naozaj spoznáte rozdiel. Citrón pridáva
osviežujúci podtón v chuti. Cesto si odoberáme polievkovou lyžicou
a opatrne vkladáme do rozohriateho oleja v hlbšej panvici. Vyprážame
zo všetkých strán, do tmavo-zlatava. Vykladáme ich do misky vystlanej
papierovou servítkou, aby vstrebala zvyšný olej.
Môžete ich poprášiť práškovým cukrom, ale
na druhej strane, ak tak nespravíte, ulahodíte aj niekomu, kto nemusí presladené
dezerty. Vtedy vychádza do popredia čistá tvarohovo-citrónová chuť.
Tip:
Keďže tieto malé šišky nie sú plnené, nebojte sa ich servírovať s hrudkou
marmelády, či vanilkovým dípom. Osobne by som nepohrdla ani kopčekom
zmrzliny:).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára