Poviem vám, ako som prišla na tento recept. Mala som chuť na
čosi čokoládové a pritom veľmi jemné, také hodiace sa ku poobednej káve
ako kontrast k jej horkosti. Taktiež mám rada dezerty „z chladničky“,
ktoré sú osviežujúce. Dlho som hľadela na recept na pečené „monte rezy“, ktoré
teraz lietajú po celom internete a takmer som sa aj rozhodla spraviť ho,
lenže za a. došlo mi, že nemám mleté
orechy a za b. na najhornejšiu
vrstvu sa všetci sťažovali, že nie a nie zatuhnúť. Tak som si povedala,
prečo ju nevynechať a nevytvoriť dve vrstvy zo strednej mliečnej vrstvy.
A prečo nezameniť orechy za banány. A keď už som bola úplne
rozbehnutá, nakoniec som si aj korpus urobila viac po svojom, cesto som
zahustila a sladila podľa seba. A voilá... zrazu som sa dopracovala k hebkým
mliečnym kockám s mliečne-nutellovou vrstvou, v ktorých naozaj skvelo
dotvárajú chuť banány, a za ktorými sa môj syn ide potrhať, keďže zbožňuje
takéto „pudingovité“ dezerty :D. A korpus bol krásne mäkučký a pritom
pevný!
Suroviny na jeden
bežný hlboký plech –
Korpus:
-
4 vajcia
-
4 PL krupicového cukru
-
50 ml teplej vody
-
6 PL polohrubej múky
-
1 vanilínový cukor
-
1 prášok do pečiva
-
2 PL kakaa
„Dvojitá“ poleva:
-
1 liter mlieka
-
6 PL krupicového cukru
-
8 PL (poriadne!)
kukuričného škrobu
-
200 g zmäknutého masla
-
3 PL Nutelly
-
2 banány
Postup na korpus:
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Vajcia a cukor si
vymiešame do penista. Potom postupne pridávame teplú vodu a múku zmiešanú
s práškom do pečiva a s vanilínom. Ako posledné vmiešame kakao.
Cesto vylejeme do hlbokého plechu, ktorého spodok sme vystlali papierom na
pečenie. (Mne papier trochu presahoval a keďže
som sa bála, že mi poruší štruktúru vrstiev, dala som ho dole a vrátila do
plechu a korpus sa mi krásne od papiera odlepil). Pečieme cca 20-22
minút. Necháme vychladnúť.
Postup na polevu:
Dôsledne zmiešame mlieko s cukrom a škrobom. Potom
za stáleho miešania varíme až do zhustnutia. Je to proces pomalý, ale dôležité
je, aby mlieko nikdy nezačalo vrieť. Keď nám hmota zhustne, odstavíme ju a počkáme
do jej vychladnutia.
Zmäknuté maslo si premixujeme mixérom, aby bolo vláčnejšie a vylejeme
do neho hustú mliečnu hmotu. Znova som to premixovala, aby sa to krásne spojilo
s maslom a nič sa tomu nestalo:).
Na vrch pripraveného korpusu rozložíme kolieska pokrájaných
banánov. Zalejeme korpus takmer celou
bielou plnkou, ALE minimálne štvrtinu si v mise necháme. Hmota má byť
natoľko hustá, aby sme ju mohli trocha vyhladiť. Do zvyšku hmoty vmixujeme tri
poriadne lyžice nutelly a vylejeme ju na vrch bielej časti a opäť pekne
vyhladíme.
Dáme na noc stuhnúť do chladničky. Pred servírovaním krájame
na kocky. Je to dezert tvorený kakaovým korpusom a dvoma jemnučkými mliečnymi
vrstvami, rozvoniavajúci po nutelle. Banány ešte dodávajú ten správny šmrnc!
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára