Ešte stále je v téme Valentín a keď už nám BB ponúkla marcipánové mafiny, mne zasa napadlo ponúknuť moje osvedčené „nafufňané“
lievance. Veď také raňajky pre dvoch, ktoré tvoria mäkučké lievance s džemom,
jahodami, či preliate javorovým sirupom sú veľmi romantická záležitosť, nie?
Svojho času som bola doslova lievancový maniak a nebudem preháňať, ak
podotknem, že som hádam vyskúšala desiatky receptov a verzií. Z tých naj
mi však ako opakovací recept ostali napríklad tieto lievance, ktoré sú
mimoriadne jemnučké a chutné. Ich základ je jogurtový, no jedného dňa mi
napadlo namiesto bieleho vyskúšať hustý jahodový jogurt a voilá! Jogurt dodal
zvláštnu sviežu príchuť, ktorá dodáva lievancom ešte čosi navyše.
-
200 g polohrubej múky
-
1 lyžička jedlej sódy bikarbóny
-
3 PL krupicového cukru
-
Štipka soli
-
1 vajce
-
150 g hustého jahodového jogurtu
-
150 ml mlieka
-
Olej
Postup:
V jednej miske zmiešajte sypké suroviny, teda múku, sódu a štipku soli. Primiešajte lyžice cukru. V druhej miske zmiešajte vajce s jogurtom a mliekom. Napokon prilievajte mokré suroviny do sypkých a ručne vymiešajte hladké cesto. Na panvici si rozpáľte rastlinný olej a môžete sa pustiť do lievancov. Cesto prilievajte po jednej menšej naberačke, krúživým pohybom vytvorte pravidelný kruh. Keď sa olej rozpáli, je to celé rýchly proces.
V jednej miske zmiešajte sypké suroviny, teda múku, sódu a štipku soli. Primiešajte lyžice cukru. V druhej miske zmiešajte vajce s jogurtom a mliekom. Napokon prilievajte mokré suroviny do sypkých a ručne vymiešajte hladké cesto. Na panvici si rozpáľte rastlinný olej a môžete sa pustiť do lievancov. Cesto prilievajte po jednej menšej naberačke, krúživým pohybom vytvorte pravidelný kruh. Keď sa olej rozpáli, je to celé rýchly proces.
Tip: Ako som
vyššie spomínala – servírujte s ovocím, javorovým sirupom, džemom,
kakaom... Ale lievance sú vďaka jemnému šmrncnutiu jahodovej príchute dobré aj
samé o sebe, čiže ich bohato stačí pocukrovať práškovým cukrom.
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára