Dostala som tehličku kvalitného marcipánu, takže sa mi
v hlave okamžite krútili kolieska , hneď som hľadala nejaký dobrý
marcipánový koláč. Zaujal ma tento recept, ale ako vždy, urobila som si ho
podľa seba – nie kakaovo, ale tak, aby marcipán vynikal. A čo už sa môže
k marcipánu hodiť viac ako celé mandle? Nielenže mu dodávajú domácky
rustikálny vzhľad, ale ostávam tiež v téme a moju obľúbenú chuť ešte
zvýrazňujem! Výsledok je prekvapivo šťavnatý
koláčik ku kávičke jedna báseň!
Suroviny na kruhovú formu s priemerom 19 cm -
Podstielka:
-
1 vajce
-
150 g polohrubej múky
-
½ KL kypriaceho prášku
-
100 g zmäknutého masla
-
1 PL kryštálového cukru
Plnka:
-
2 vajcia
-
200 g marcipánu
-
2 PL polohrubej múky
-
½ KL kypriaceho prášku
-
50 g zmäknutého masla
-
Celé mandle
Postup na podstielku:
Múku s kypriacim práškom vymiešame s maslom. Pridáme vajce a cukor. Premiešame ručným mixérom a potom vtláčame na dno formy, kedy sa nám hmota znova stáva kompaktnou. Priznám sa, že sa mi to lepšie utláčalo rukou a približne štvrtina hmoty mi už prišla navyše, takže som ju nepoužila. Ale ak máte o pár centimetrov väčšiu formu spotrebujete všetko. Pri krajoch som nechala podstielku trocha vyššie.
Múku s kypriacim práškom vymiešame s maslom. Pridáme vajce a cukor. Premiešame ručným mixérom a potom vtláčame na dno formy, kedy sa nám hmota znova stáva kompaktnou. Priznám sa, že sa mi to lepšie utláčalo rukou a približne štvrtina hmoty mi už prišla navyše, takže som ju nepoužila. Ale ak máte o pár centimetrov väčšiu formu spotrebujete všetko. Pri krajoch som nechala podstielku trocha vyššie.
Postup na plnku:
Marcipán, ktorý bol dosiaľ v chladničke, si postrúhame a zmiešame s maslom. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a postupne dve vajcia. Samozrejme, s tuhým marcipánom sa mi pracovalo predsalen trochu ťažšie, nuž som zmes prešla mixérom na najvyšších otáčkach, čo mi pomohlo, hoci väčšie kúsky som v hmote stále badala. Ale vôbec to neublížilo, pri pečení sa všetko krásne spojilo. Hmotu nalejeme do formy a ako sa dá uhladíme, potom celý povrch vyložíme mandľami.
Marcipán, ktorý bol dosiaľ v chladničke, si postrúhame a zmiešame s maslom. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a postupne dve vajcia. Samozrejme, s tuhým marcipánom sa mi pracovalo predsalen trochu ťažšie, nuž som zmes prešla mixérom na najvyšších otáčkach, čo mi pomohlo, hoci väčšie kúsky som v hmote stále badala. Ale vôbec to neublížilo, pri pečení sa všetko krásne spojilo. Hmotu nalejeme do formy a ako sa dá uhladíme, potom celý povrch vyložíme mandľami.
Rúru predhrejeme na 200C. Dáme piecť pri nastavení pečenia
zo všetkých strán na cca 18-20 minút. Po vychladnutí si koláč pre istotu trochu
kol dokola pouvoľňujte nožom, kým formu otvoríte.
Dobrú chuť :), čaká vás doslova marcipánový zázrak.
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára