Popravde, recept na Francúzske buchty som sľúbila už pred
tisíc rokmi. Naozaj :D, určite ste už aj zabudli. Veľmi sa ospravedlňujem.
Vychádzajú z najlepšieho kysnutého cesta, aké si viete predstaviť. A sú
neskutočne variabilné, pretože môžete zahnať chuť na sladké aj na slané, stačí
sa rozhodnúť. Osobne ma ich naučila kamarátka, bola taká zlatá, že mi ich
prišla názorne upiecť. Odvtedy ich robím tiež.
Suroviny na cesto:
-
600 g polohrubej múky
-
2-3 PL kryštálového cukru (ak robíme sladkú verziu, inak 1 PL)
-
40 g droždia
-
1 ČL soli
-
400 ml mlieka
-
100 ml oleja
-
1 vajce na potretie
-
Javorový sirup (ak robíme sladkú verziu)
Plnka, ak robíte
slanú verziu:
-
Dva trojuholníkz nivy
-
40 g masla
-
Soľ podľa chuti
-
Sezam
-
Tekvicové semienka
Plnka, ak robíte
sladkú verziu:
-
Lekvár (alebo Nutella)
Postup na cesto:
Najprv si urobíme klasický kvások. Teda vo vlažnom mlieku (250
ml) rozmiešame nadrvené droždie a vmiešame 1 PL cukru. Necháme ho pod
riadovkou a do desiatich minút máme kvások. Ten potom zmiešame s múkou,
zvyškom cukru, mlieka, soľou a olejom a vypracujeme si cesto, ktoré
necháme na teplom mieste 30 minút kysnúť.
Postup na slanú
plnku:
Nivu nastrúhame a zmiešame s maslom, môžeme ešte
dosoliť, ak ich chceme veľmi slané.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Ak robíme slanú verziu, tak
si cesto rozdelíme na dve polovice a zavinieme do nich nivovú plnku,
povedzme že ako do rolády. Potom ich cik-cak poprekrajujeme, ako je vidno na
fotke. Môžeme dozdobiť sezamom a tekvicovými semiačkami.
Ak ide o sladkú verziu, robíme jednotlivo sladko plnené
buchty, ide o podlhovastú veľkú buchtu.
Po naplnení necháme ešte na 15 minút podkysnúť na plechu a až
potom ich potrieme vajíčkom.
Na papieri na pečenie pečieme 20 minút a ak pečieme
sladkú verziu, tak v polovici pečenia buchty potrieme javorovým sirupom (naozaj sa to oplatí!) a po upečení
ich ešte pocukríme.
Nech sa páči, môžete sa rozhodnúť, na čo práve máte chuť :).
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára