Grilážka. Viem, že 90% z vás ju pozná, no medzi ľuďmi
čo radi trávia čas v kuchyni budú vždy aj začiatočníci. Za takéto
jednoduché recepty som bola vo svojich začiatkoch vždy vďačná a grilážka
je nepečená, rýchla a keďže má karamelovo-orechovú plnku, už od nepamäti
sa jej neviem dojesť. Patrila aj k zákuskom a koláčom, ktoré nám
tento rok spestrovali veľkonočný stôl.
Suroviny:
-
5 tortových oblátok
-
300 g kryštálového cukru
-
230 g masla
-
1 plechovka kondenzovaného mlieka
-
230 g mletých orechov
Postup:
Najprv si do hrnca vysypeme cukor, prikryjeme ho a na
miernom ohni necháme zo 10 minút
karamelizovať. S ohrevom ozaj opatrne,
pretože prepálený cukor predsa nie je žiadna chuťovka. Sem tam premiešame. Keď
už máme z cukru liaty hnedý karamel po kúskoch v ňom popri miešaní
rozpustíme maslo. Prilejeme kondenzované mlieko a varíme, kým sa všetko
nespojí. Nakoniec vmiešame mleté orechy a až tie nám hmotu zahustia
dostatočne. Odstavíme z ohrevu a natierame na oblátky, okrem
najhornejšej. Ja si vždy plnku od stredu nanášam naberačkou a vyhládzam
nožom na natieranie. Grilážku dáme cca na dve hodiny stuhnúť do chladničky
a až potom pokrájame na tyčinky a môžeme si na nej pochutnávať.
Tip: Vrchná časť sa obvykle prelieva roztopenou čokoládou.
Môžete ju aj preliať čokoládou a ešte „poprášiť“ zvyškom mletých orechov.
Ja ju mám, ako vidíte, najradšej čisto karamelovo-orechovú.
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára