Potrebujeme kruhovú
formu v priemere 20 cm.
Suroviny na korpus:
-
5 vajec
-
80 ml mlieka
-
240 g kryštálového cukru
-
240 g polohrubej múky
-
1 KL soli
-
1 ČL prášku do pečiva
Plnka do torty:
-
250 ml smotany na šľahanie
-
250 g mascarpone
-
(ak nemáte radi chuť čistého mascarpone, odporúčam ešte pridať jeden vanilín.
Ale ak túžite po ľahšej plnke, nepresladenej, ktorá po zachladení prinesie do
popredia skôr chuť ovocia a džemu, nepridávajte už nič)
-
Ovocný džem
-
odkôstkované hrozno, černice, maliny (alebo iná
trojica;)
Sirup:
-
220 g kondenzovaného mlieka (nesladeného!)
-
220 g sladeného kondenzovaného mlieka
-
90 ml 33%tnej smotany na šľahanie
Postup na korpus:
Oddelíme si bielka od žĺtkov a z bielkov vyšľaháme
tuhý sneh – počas procesu šľahania pridáme 60 g kryštálového cukru. Zvyšok
cukru pridáme do žĺtkov a ručným mixérom vymiešame do nadýchanej žltej
hmoty. Pridáme do hmoty mlieko. Múku, soľ, prášok do pečiva, teda sypké
suroviny, si zmiešame a postupne, po častiach, ich ručne primiešavame k žĺtkovej
hmote. Nakoniec opatrne primiešame bielkovú zmes a cesto sa stane ľahkým a nadýchaným.
Vylejeme ho do pomastenej a pomúčenej formy. Pečieme pri 180 stupňoch 40-45 minút.
Postup na plnku:
Mascarpone a smotanu ručným mixérom spojíme do hustej
hmoty. Poprípade aj s vanilínom, ktorý nemusí byť.
Postup na sirup:
Varechou zmiešame všetky suroviny, vznikne nám sladký liaty
sirup.
Posledné kroky:
Keď nám torta vychladne a vyberieme ju z formy, prekrojíme ju na tri pláty. Ak je vršok príliš do guľata, pokojne ho trochu zrežte. Každý plát nahusto potrieme sirupom, aby sa nám sirup dostal priamo do textúry cesta. Posledný plát sme z oboch strán doslova vymáčali v sirupe. Nebojte sa, bude mať skvelú chuť. Potom postupujte nasledovne. Plát natrite džemom – nie extra hrubá vrstva, ide o normálnu vrstvu ako keď si natierate pečivo. Potom dajte hrubšiu vrstvu mascarpone krému a do neho vtlačte ovocie. Takto postupujte pri každom poschodí, až na vrch naaranžujte najviac ovocia, aby vyzerala pekne. Torta najlepšie chutí, keď ju konzumujete až po cca 3-4 hodinách v chladničke.
Keď nám torta vychladne a vyberieme ju z formy, prekrojíme ju na tri pláty. Ak je vršok príliš do guľata, pokojne ho trochu zrežte. Každý plát nahusto potrieme sirupom, aby sa nám sirup dostal priamo do textúry cesta. Posledný plát sme z oboch strán doslova vymáčali v sirupe. Nebojte sa, bude mať skvelú chuť. Potom postupujte nasledovne. Plát natrite džemom – nie extra hrubá vrstva, ide o normálnu vrstvu ako keď si natierate pečivo. Potom dajte hrubšiu vrstvu mascarpone krému a do neho vtlačte ovocie. Takto postupujte pri každom poschodí, až na vrch naaranžujte najviac ovocia, aby vyzerala pekne. Torta najlepšie chutí, keď ju konzumujete až po cca 3-4 hodinách v chladničke.
Dobrý chuť,
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára