streda 15. novembra 2017

Anglické scones

Jednou z potravín, bez ktorej by som si nevedela predstaviť život, je určite pečivo a celkove sacharidy na akýkoľvek spôsob. Ale ostaňme pri pečive. Už dlho mám v hľadáčiku recept na anglické scone - teda akési malé pečivko, ktoré sa v Anglicku podáva s maslom alebo s tzv. clotted cream a džemom k popoludňajšiemu čaju. Nepoznám slovenský ekvivalent  pre "clotted cream", ani neviem či takýto výrobok máme, ale ide teda o veľmi hustú a tučnú smotanu. Ak ste boli niekedy na Balkáne, tak že vraj je to veľmi podobné kajmaku. 

Čo sa popoludňajšieho čaju týka, zistila som, že môže niesť názov Cornish cream tea alebo Devon cream tea. V oboch prípadoch sa podáva scone, clotted cream, džem a čaj. Avšak! Ak by ste jedli scone na devonshire-ský spôsob, tak najprv by ste scone prepolili, každú polovicu natreli hustou smotanou a na to navrstvili džem. Cornish-ský spôsob najprv prepolí scone, natrie ich džemom a až na to položí lyžicu hustej smotany. =D Tak či onak, vždy jete to isté.=D Zaujímavá je potom aj výslovnosť slova "scone". Že vraj môžte slovo vysloviť /ˈskɒn/ , ale aj /ˈskn/.=D.

Scone môžte nájsť aj v trojuholníkovej forme, s hrozienkami, levanduľové .... receptov je veľa. V Amerike majú že vraj svoje, trocha iné scone, pričom na internete je scone prirovnávané k našim alebo maďarským pagáčom. No... poviem to takto. V Británii som ešte nebola, takže echt anglické scone som ešte nejedla, no tie, čo som upiekla, majú ku pagáčom ďaleko.=D Do scone ide totižto cukor, takže majú jemne nasladlú chuť. 

Na prípravu sú inak jednoduché, rýchle... a sú ozaj chutné. Týmto drobným pečivom si viem vybaviť raňajky, desiatu či olovrant. A teda natrieť ich môžte hocičím... nemusíte zháňať clotted cream.;) Ja som použila klasické maslo a džem, prípadne arašidové maslo atď. Scone je  tiež vynikajúca voľba, ak chcete začať piecť vlastné pečivo, ale na klasický rohlík či nebodaj chlieb si ešte netrúfnete (ako napr. ja =D).


Pôvodný recept nájdete TU

Suroviny na cca 10 kusov:
2 hrnčeky polohrubej múky
4 čl prášku do pečiva
1/2 čl soli
1/4 pohára kryštálového cukru
6 pl studeného masla (priamo z chladničky)
2/3 hrnčeka mlieka
1 veľké vajce

Postup:
Rúru predhrejeme na 210 stupňov. Plytký plech vystelieme papierom na pečenie.
Do misy dáme múku, prášok do pečiva, soľ a cukor. Sypké suroviny premiešame a pridáme maslo. Maslo postupne zapracuvávame do múky - pomocou mixéra alebo rukami. Vysledná zmes by mala byť ako vlhký piesok. 
V mlieku rozšľaháme vajce. Hotovú zmes vylejem do múky a premiešame, kým sa cesto ako tak nespojí. Cesto dáme na pomúčenú dosku a zľahka prekladáme, kým sa suroviny nespoja. Ak je cesto príliš lepivé, pridáme ešte múku. 
Napokon cesto vyvaľkáme na cca 2 cm hrúbku a vykrajovátkom či pohárom vykrajujeme kruhy, ktoré ukladáme na plech. Povrch potrieme buď mliekom alebo rozšľahaným žĺtkom.
V trúbe pečieme cca 12 minút, kým nie sú na vrchu zlaté.

Tip:
Studené maslo odkrajujte lyžicou - ide to ťažšie, ale dá sa to.=) S presnou mierkou si nerobte hlavu, skrátka 1 lyžica masla od oka. Maslo nenechávajte zmäknúť inak pri spájaní s múkou nedosiahnete správnu konzistenciu.
So zapracovaním masla do múky si dajte čas. Môžte to robiť mixérom, ale jednoduché je to aj rukami. Stačí, keď budete medzi prstami droliť múku a maslo. Výsledná zmes je ako piesok, BEZ veľkých kúskov masla!
Cesto netreba dlho miesiť - stačí len pár krát, kým sa suroviny nespoja. 
Ja som mala pri tomto množstve pomerne lepkavé cesto, takže pokojne, ale určite postupne, podľa potreby, pridajte múku. Trocha lepivé cesto však nevadí.
Vychladnuté scones vydržia zabalené niekoľko dní.=)

A čo vy? Jedli ste už tradičné anglické scones? Prípadne skúšali ste ich už niekedy piecť?
BB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ