sobota 4. novembra 2017

Gaštanovo-medový koláč

Asi sa to stáva aj vám, že sa u vás doma objaví veľké množstvo čohosi - nejakej potraviny, ovocia, zeleniny atď. Je vám ľúto to nespotrebovať, a tak vymýšľate čo s tým. Vypekáte, zavárate, vyvárate, rozdávate ... Nám sa takto objavila doma debnička jabĺčok, z ktorých som spravila klasickú jabĺčkovo-piškótovú tortu. Nebola som s ňou však spokojná po fotogenickej/estetickej stránke, a tak som sa presunula k debničke č. 2. Tá je plná gaštanov. Pred domom máme totižto dva gaštany, ktoré doma voláme Gaštonko a Gaštanka, akože on a ona, lebo ževraj tento strom má byť v páre. Tak či onak, každý rok máme požehnane veľa gaštanov. A tak ich pečieme, málokedy varíme, vždy rozdávame... a vypekáme z nich. Tento rok sa však urodili gaštany akési malinké, miestami suché....Nič to, pár som predsa len povyberala, pretože na internete som natrafila na koláč, ktorý som chcela vyskúšať - gaštanovo-medový. Pôvodný recept nájdete TU, ten môj, len máááááličko upravený, nájdete nižšie.=)

Koláč je hutný, veľmi jesenný až zimný, zemitý... skvelý! Jeho príprava je jednoduchá, no pomerne zdĺhavá ak ho plánujete piecť z vlastných gaštanov. Tie totižto treba najprv narezať, potom ich dáte na cca 20 minút variť, treba ich potom nechať vychladnúť a nakoniec ošúpať. Je to piplačka aspoň na hodinu... na druhej strane si k tomu môžte zapnúť Nákupné maniačky alebo na TLC Say yes to the dress - všetky tie vysoko intelektuálne relácie, ktoré rozšíria vaše obzory... a možno aj nie ... skrátka pustite si k tomu niečo dlhé a zaujímavé, pretože pri šúpaní strávite nejaký čas. Potom to už ale ide pomerne rýchlo a ľahko. 
Ak sa vám ale s vlastnými gaštanmi piplať nechce, môžte skúsiť zohnať gaštanové pyré v obchode. Túto verziu som sama neskúšala, ale verím, že môže fungovať. Inak mne osobne sa gaštanové pyré nikdy nepodarilo zohnať, pre mňa je to ako bájny jednorožec, ale u Polly som ho už videla, takže určite sa dá kúpiť ;) Okrem gaštanov je však v gaštanovom pyré aj fazuľa, takže možno dať si tú námahu a uvariť si vlastné gaštany nie je úplne od veci. Tak či onak, tu je sľúbený recept.


Suroviny na 8 ks
Forma štvorcová s priemerom 21 cm
225 g masla
250 g medu
3 vajcia
300 g polohrubej múky
2 čl kypriaceho prášku
1 čl jemne zomletých feniklových semienok
6 pl uvarených a rozmliaždených gaštanov "na kašu" (cca 100 g)
štipka soli
100 g na drobno nasekaných mandlí

Postup:
Maslo a med dáme do menšieho hrnca a na miernom ohni roztopíme. Privedieme do varu. Podľa potreby miešame. Hneď ako začne zmes bublať, hrniec odstavíme a necháme úplne vychladnúť.
Do misy dáme múku, kypriaci prášok, feniklové semienka, cca 3/4 nasekaných mandlí a 4 polievkové lyžice gaštanovej kaše. Zamiešame. 
Keď medovo-maslová zmes vychladla, vylejeme ju do misy so suchými surovinami. Pridáme vajcia a dobre zamiešame tak, aby vzniklo homogénne cesto.
V druhej miske si zmiešame zbytok gaštanov, nasekaných mandlí a soľ.
Hotové cesto vylejeme do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Povrch cesta posypeme pripravenou zmesou z gaštanov, mandlí a soli. Koláč dáme piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov. Pečieme cca 40 minút. Záleží od trúby, ale v tomto prípade si viete pomôcť špáradlovým testom.;)
Hotový koláč vytiahneme z trúby a necháme 5 minút odpočívať. Medzitým ohrejeme v malom hrnci cca 2 polievkové lyžice medu. Ohrievame na miernom ohni, kým med "neskvapalnie". Týmto medom potom pokvapkáme vrch koláča. 
Napokon koláč vytiahneme z formy a nakrájame. Môžme ho podávať teplý aj vychladnutý, s lyžičkou domáceho džemu alebo šľahačky. 

Dobrú chuť.=)
BB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ