Môj syn zbožňuje croissanty, prakticky je povinnosť stále u nás
nejaký mať, poprípade keď si vyjdeme do mesta, vždy sa zastavíme v pekárničke
a nejakým sa odmeníme. Takže už bolo načase vyskúšať domáce, ktoré nám
budú rozvoniavať po celkom byte a plnku si zvolíme podľa seba. Rozhodla
som sa vyskúšať tento recept (TU) s jogurtovým
cestom. Urobila som iba minimálne zmeny a vyšli výborne!
Na cca 8-10 kusov
potrebujete:
-
700 g polohrubej múky
-
1 vajce
-
2 PL (kopcovité) kryštálového cukru
-
½ lyžičky soli
-
250 ml mlieka
-
20g droždia
-
1 biely jogurt (180g)
-
4 PL oleja
-
2 PL kakaa
-
Roztopené maslo
-
Práškový cukor (iba na poprášenie)
Na plnku:
-
Nutella (alebo
džem, alebo kocky čokolády...)
Postup:
V prvom rade si urobíme kvások. Teda v 100 ml
zohriateho mlieka som rozmiešala čerstvé droždie s lyžičkou kryštálového
cukru a polievkovou lyžicou múky. Nádobu som prikryla a do 15tich
minút som mala krásny nafúknutý kvások. V mise som rozmiešala múku s ostatným
mliekom (teda 150 ml), s cukrom, soľou, vajcom, jogurtom a olejom.
Pridala som kvások a ručne vymiešala cesto, ktoré som rozdelila na dve
polovice. Do jednej polovice som ešte zapracovala kakao. Misky s cestom som
prikryla utierkou a schovala na teplé miesto, aby hodinu kysli – čo je v mojej kuchyni rúra.
Po vykysnutí som cesto rozdelila – každú polovicu na tri
guľky, ktoré som nechala ešte 15 minút na vzduchu odpočívať. Áno, je lepivé,
ale bude sa s ním nakoniec dobre pracovať. Iba treba pri vaľkaní použiť
dostatočné množstvo múky. Tieto guľky som teda vyvaľkala na tri tenké okrúhle
pláty. Bledý plát som potrela jemnou vrstvou roztopeného masla a dala na
neho kakaový plát, ktorý som tiež potreba...a takto som ich dala na seba, ale
hornú vrstvu už som nepomaslila. Ešte všetky vrstvy dokopy som trochu
prevaľkala, aby to nebolo príliš hrubé a rozrezala som ich na
trojuholníky. Ja osobne ich mám nepravidelne veľké, pretože som skrátka chcela
zistiť, či nám budú viac vyhovovať malé, alebo väčšie, či priam obrie
croissanty :D. Na najširšiu časť som dala kopček nutelly a od širokej
časti som ich aj zavinula. Rúra bola zatiaľ predhriata na 200 stupňov.
A ako som spomínala, môžete croissanty plniť aj džemom, lekvárom, je to
celé na vás. Pečú sa 12-18 minút, keď sú hore zlatavé.
Nakoniec sa pocukrujú.
Želám dobrú chuť! Plnkou rozhodne nešetrite, nevytečie a musím
povedať, že sme si prišli na svoje! Syn je spokojný!
Tip: Okrúhly
rezač na pizzu. Výborne sa s ním cesto poprekrajuje na trojuholníky.
Polly;)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára