Verím, že kolieska od kávy vám na stole veľa radosti
neprinesú... ale tieto kávové
kolieska, to je niečo celkom iné! Mokka koláčiky sú pre mňa súčasťou
vianočného pečenia. Nepečiem veľmi tradične – okrem medovníkov by ste u mňa
klasiku ako vanilkové rožteky, či rolády márne hľadali. Tento rok som napríklad
vsadila na spomínané kávové koláčiky, naše mrkvovo-orechové cupcaky s mandľovým
krémom a figové muffiny. O mokka koláčiky sa s vami teraz
podelím. Ak by som mala opísať ich chuť, napíšem to takto: chutia ako osladená káva s mliekom. A voňajú neodolateľne.
Proste, sen každého kávičkára!
-
500 g hrubej múky
-
½ balíčka kypriaceho prášku
-
200 g zmäknutého masla
-
180 g práškového cukru
-
1 vajce
-
1 žĺtok
-
1 PL kávy, tzv. „nesky“
-
Poprípade troška mlieka
Suroviny na krém
medzi koláčik:
-
150 g zmäknutého masla
-
120 g práškového cukru
-
120 ml zaliatej silnej zrnkovej kávy
-
1 PL hrubej múky
Suroviny na polevu na
koláčik:
-
150 g práškového cukru
-
1 až 3 PL zaliatej silnej zrnkovej kávy
Postup na cesto:
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. V mise zmiešame múku,
kypriaci prášok, cukor, maslo, vajce aj žĺtok. Pridáme za lyžicu „nesky“ a ak
nemáte jemne mletú, nevadí. Pokojne si zabaľte do obrúska granulovanú kávu a prejdite
ju valčekom na cesto. Nevadí, že nie je úplne „na prach“, ja som si zámerne
nechala aj zopár celých granuliek kávy a vyplatilo sa. Pridáme do misy a ručne
spracujeme cesto. Už v tejto chvíli sa z cesta šíri neodolateľná vôňa
mliečnej kávy! A ak sa vám cesto zdá príliš suché, nebojte sa pridať zo
dve, maximálne tri, polievkové lyžice mlieka, kým nie je kompaktné. Je trošku
lepivejšie, takže ho môžete dať na chvíľku do chladničky, ale ja som s ním
začala hneď pracovať – poriadne
pomúčená pracovná doska a valček mi stačili. Cesto vyvaľkáme na cca 5mm a na
plech s papierom vykrajujeme kolieska. Pečieme cca 5-8 minút,
keď nám kolieska začnú hnednúť od okrajov ku stredu, kde môžu ostať
svetlé. Kým nám chladnú môžeme si pripraviť krém na lepenie.
Postup na krém na
lepenie:
Zalejeme si silnú zrnkovú kávu, teda teraz už iný druh ako
jemnú „nesku“. Vlejeme ju do hrnca (netreba scediť, verte mi) a pridáme lyžicu
múky. Za stáleho miešania povaríme na hustú kašu a necháme zmes
vychladnúť, iba sem tam premiešame. Medzitým si vyšľaháme maslo s cukrom a pridáme
kávovú zmes. Prejdeme ručným mixérom. S touto hmotou potom koláčiky
lepíme.
Postup na polevu:
Práškový cukor si vymiešame so zaliatou kávou - lyžice kávy pridávame
podľa potreby. Máme si skrátka vytvoriť hustý krém, ktorý sa však ešte stále dá
dobre natierať, poprípade, keď je menej hustý, koláčik doň môžeme jednou
stranou namáčať. V druhom prípade odporúčam najprv si ponamáčať „vršky“ a až
potom lepiť krémom. Miera cukru je vlastne na vás. Pokojne môžete miešať od
oka, poleva iba musí mať vhodnú konzistenciu. Poleva po krátkom čase krásne stuhne
a mokka koláčiky, ktoré skutočne chutia ako skvelá mokka kávička, môžeme
konzumovať :).
Tip: Ak sa vám
mokka koláčiky zdajú príliš sladké (veď mnohí z nás pijú neosladenú kávu),
pokojne ich utlmte plevou z horkej čokolády, ktorou nahradíte
kávovo-cukrovú polevu.
Polly... ktorá Vám želá príjemné vianočné vypekanie a pokojné
Vianoce :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára