piatok 22. decembra 2017

Lepené MOKKA KOLÁČIKY

Verím, že kolieska od kávy vám na stole veľa radosti neprinesú... ale tieto kávové kolieska, to je niečo celkom iné! Mokka koláčiky sú pre mňa súčasťou vianočného pečenia. Nepečiem veľmi tradične – okrem medovníkov by ste u mňa klasiku ako vanilkové rožteky, či rolády márne hľadali. Tento rok som napríklad vsadila na spomínané kávové koláčiky, naše mrkvovo-orechové cupcaky s mandľovým krémom a figové muffiny. O mokka koláčiky sa s vami teraz podelím. Ak by som mala opísať ich chuť, napíšem to takto: chutia ako osladená káva s mliekom. A voňajú neodolateľne. Proste, sen každého kávičkára!

Suroviny na cesto (z ktorého vyjdú tri plechy) sú:
-          500 g hrubej múky
-          ½ balíčka kypriaceho prášku
-          200 g zmäknutého masla
-          180 g práškového cukru
-          1 vajce
-          1 žĺtok
-          1 PL kávy, tzv. „nesky“
-          Poprípade troška mlieka

Suroviny na krém medzi koláčik:
-          150 g zmäknutého masla
-          120 g práškového cukru
-          120 ml zaliatej silnej zrnkovej kávy
-          1 PL hrubej múky

Suroviny na polevu na koláčik:
-          150 g práškového cukru
-          1 až 3 PL zaliatej silnej zrnkovej kávy

Postup na cesto:
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, cukor, maslo, vajce aj žĺtok. Pridáme za lyžicu „nesky“ a ak nemáte jemne mletú, nevadí. Pokojne si zabaľte do obrúska granulovanú kávu a prejdite ju valčekom na cesto. Nevadí, že nie je úplne „na prach“, ja som si zámerne nechala aj zopár celých granuliek kávy a vyplatilo sa. Pridáme do misy a ručne spracujeme cesto. Už v tejto chvíli sa z cesta šíri neodolateľná vôňa mliečnej kávy! A ak sa vám cesto zdá príliš suché, nebojte sa pridať zo dve, maximálne tri, polievkové lyžice mlieka, kým nie je kompaktné. Je trošku lepivejšie, takže ho môžete dať na chvíľku do chladničky, ale ja som s ním začala hneď pracovať – poriadne pomúčená pracovná doska a valček mi stačili. Cesto vyvaľkáme na cca 5mm a na plech s papierom vykrajujeme kolieska. Pečieme cca 5-8 minút, keď nám kolieska začnú hnednúť od okrajov ku stredu, kde môžu ostať svetlé. Kým nám chladnú môžeme si pripraviť krém na lepenie.

Postup na krém na lepenie:
Zalejeme si silnú zrnkovú kávu, teda teraz už iný druh ako jemnú „nesku“. Vlejeme ju do hrnca (netreba scediť, verte mi) a pridáme lyžicu múky. Za stáleho miešania povaríme na hustú kašu a necháme zmes vychladnúť, iba sem tam premiešame. Medzitým si vyšľaháme maslo s cukrom a pridáme kávovú zmes. Prejdeme ručným mixérom. S touto hmotou potom koláčiky lepíme.

Postup na polevu:
Práškový cukor si vymiešame so zaliatou kávou - lyžice kávy pridávame podľa potreby. Máme si skrátka vytvoriť hustý krém, ktorý sa však ešte stále dá dobre natierať, poprípade, keď je menej hustý, koláčik doň môžeme jednou stranou namáčať. V druhom prípade odporúčam najprv si ponamáčať „vršky“ a až potom lepiť krémom. Miera cukru je vlastne na vás. Pokojne môžete miešať od oka, poleva iba musí mať vhodnú konzistenciu. Poleva po krátkom čase krásne stuhne a mokka koláčiky, ktoré skutočne chutia ako skvelá mokka kávička, môžeme konzumovať :).


Tip: Ak sa vám mokka koláčiky zdajú príliš sladké (veď mnohí z nás pijú neosladenú kávu), pokojne ich utlmte plevou z horkej čokolády, ktorou nahradíte kávovo-cukrovú polevu.






Polly... ktorá Vám želá príjemné vianočné vypekanie a pokojné Vianoce :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ