Ešte stále je relatívne chladné obdobie a mňa to ťahá
k tmavej čokoláde, orechom, či horúcemu karamelu... skrátka
k chutiam, ktoré sa mi teraz veľmi núkajú na dezertný tanierik.
V našej kuchárskej knihe síce nájdete náš pôvodný karamelový cupcake, no
recept na karamelové muffiny ma inšpiroval k ďalšej verzii –
k plnenému karamelovému cupcaku s krémom chutiacim po horkej
čokoláde. S výsledkom som nadmieru spokojná, chuťový zážitok totiž
prichádza po vrstvách – po zahryznutí sprvu pocítite horkú čokoládu, potom
jemnejšie čokoládové akcenty cesta, uprostred ktorého vás zrazu „privíta“
a všetko horkejšie pokryje hustá karamelová plnka, vďaka ktorej je cupcake
doslova šťavnatý. Rozhodne odporúčam vyskúšať.
Suroviny na 10 kusov:
-
150 g polohrubej múky
-
90 g krupicového cukru
-
1 vajce
-
1 PL kakaa
-
6 g prášku do pečiva
-
150 ml mlieka
-
50 g zmäknutého masla
-
1 salco (karamelizované
buď dvoj-hodinovým varom vo vode, alebo už hotový produkt)
Na krém:
-
1 puding „horká čokoláda“
-
2 PL krupicového cukru
-
300 ml mlieka
-
30-40 g zmäknutého masla
Postup na cesto:
V prvom rade musím povedať, že ak nemáte hotový produkt
– skaramelizované kondenzované mlieko, o ktorom som sama donedávna nevedela
a s ktorým už netreba nič robiť, len ho použiť – tak treba začať povarením
konzervy ponorenej vo vode, cca 2 hodiny od varu, kým nám neskaramelizuje.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Potom si v mise zmiešame
múku, cukor a jedno celé vajce. Pridáme prášok do pečiva, kakao, zmäknuté
maslo a premiešame. Prilejeme mlieko a prejdeme ručným mixérom, kým
sa nám suroviny krásne nespoja. Košíčky plníme nasledovne. Lyžica cesta na
spodok a na to dáme lyžicu skaramelizovaného salca – určite nešetrite.
Pokryjeme opäť cestom, aby boli košíčky plné cca do trištvrte. Pečieme
asi 18-20 minút.
Postup na krém:
200 ml mlieka nalejeme do hrnca a zohrejeme. V 100
ml si rozmiešame cukor a pudingový prášok, prelejeme do hrnca a povaríme
ako klasický puding. Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Sem
tam premiešame, aby nevznikla pudingová „kôrka“. Miešanie je dôležité práve pri
pudingu „horká čokoláda“, ktorý je veľmi hustý a rýchlo tuhne. Keď je
puding vychladnutý, pridáme kúsky masla a premiešame – aj puding aj maslo
musia mať približne rovnakú izbovú teplotu, aby sa „nezdrcli“. Prejdeme ručným
mixérom na najvyšších otáčkach, aby nám vznikol hladký krém, ktorý môžeme dať
do zdobiaceho vrecka a aplikovať na vychladnuté cupcaky. Ak ich
nekonzumujeme hneď, treba ich dať do chladničky.
Dobrú chuť želá Polly
:)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára