Veľkonočný mazanec patrí ku sviatočným raňajkám.
V našej rodine mal trochu iný tvar (zaiste preto, že my sme vychádzali
z ukrajinských tradícií, čo znamená, že mnoho vecí u nás bolo tak
„trochu iných“) a volali sme ho paska. Verím, že mnohí z vás aj
samotný mazanec poznajú pod názvom paska. Tá naša paska bola okrem iného bez
mandlí a ráno sme ju jedávali s plnenými tzv. „ruskými vajíčkami“.
Ale musím povedať, že keď už ide o tradičný mazanec tie chrumkavé mandľové
lupienky rozhodne neuškodia. Ba priam naopak. U mňa už teda rozvoniava
a odteraz ostávam pri tomto recepte:
Suroviny na dva
„bochníky“ :
-
600 g hladkej múky
-
1 vajce (+ 1 na potretie)
-
250 g vlažného mlieka
-
140 g krupicového cukru
-
30 g droždia
-
120 g zmäknutého masla
-
½ lyžičky soli
-
1 ČL postrúhanej citrónovej kôry
-
Mandľové lupienky
Postup:
Najprv si spravíme kvások. Do vlažného mlieka si nadrvíme
droždie, rozmiešame ho a vmiešame polievkovú lyžicu múky. Prikryjeme
a o do desať minúť máme kvások. Vo veľkej mise ho zmiešame
s cukrom, múkou, vajcom, soľou, maslom a ručne vypracujeme kompaktné
cesto. Keď už je cesto vypracované, tak ho poprášime múkou, zakryjeme
kuchynskou utierkou a dáme na teplé miesto na jednu hodinu vykysnúť. Keď
nám cesto vykysne, tak ho rozdelíme na dve rovnaké časti a vytvarujeme dva
bochníky. Dáme ešte na pol hodinu kysnúť. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov.
Mazanec sa ešte nožom zvykne prerezať – urobí sa na ňom kríž cca do štvrtiny
hĺbky. Ja som jeden nechala vcelku, druhý som takto upravila. Na pečení to nič
nemení. Rozšľaháme si vajíčko a oba mazance ním potrieme. Nakoniec ich
husto posypeme mandľovými lupienkami a pečieme 30 minút do
medena. Dobrú chuť!
Tip: S lekvárom. S nutellou. K plneným vajíčkam.
Alebo len tak. Sladký mazanec tvorí naozaj výborné raňajky.
Polly ... ktorá vám
s BB želá Príjemné Prežitie Veľkonočných Sviatkov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára