Zdroj:chytrazena.cz |
Na prvé miesto dávam
orieškovú kávu od Douwe Egberts. Skutočne patrí medzi moje najobľúbenejšie
ochutené granulované kávy. Jej oriešková chuť je skutočne výrazná a pritom
ostáva jemná. Čím viac mlieka pridáte, tým viac vám chuťou pripomína klasickú
horalku. Z tejto rady je ešte veľmi dobrá karamelová káva, aj keď
je stále o bod nižšie ako oriešková. Vanilková sa tiež dá. Čo mi však
vôbec nesadlo je čokoládová. Vyššie spomínaná nie dobrá chuť patrí práve
čokoládovej Douw-ke, čo ma nemilo prekvapilo.
2. Hneď za ňou je
však ďalšia Douwe Egberts, konkrétne – Irish Creme, lenže táto býva limitovaná
a objaví sa na pultoch len kde tu. Okamžite však kupujem, má silnú
príchuť, ktorá mi však, popravde, nepripomína priamo whiskey, ale skôr
šmrncnutie vaječného likéru. Keďže ide
o kávu naozaj výrazne ochutenú, nedá sa piť celodenne ako napríklad oriešková,
ale je o to vzácnejšia. Po obede, vo chvíľke relaxu, takáto írska príchuť
padne veľmi dobre. Pre mňa je vyslovene sviatočná.
3. Môj najnovší
objav, na ktorom teraz vyslovene ulietavam je pražená zrnková káva (100%
Arabica),Je to káva Karamelový muffin od Hacienda Coffee. Jej vôňa je silno
karamelová, s prímesou škorice – je to skutočný karamelový muffin
v šálke. Už samotná vôňa privodí sladkosť na jazyku a ja napríklad na
tejto káve oceňujem, že okrem toho, že ma skutočne vie prebrať, tiež mi zaženie
chuť na sladké.
ktorá je aromatizovaná, teda jej chuť je inšia, ale stále je
v nej zachovaná kávová zemitosť a horkosť, no chuťový zážitok
v prvom rade dotvára silná sladká aróma.
4. Na poslednom
mieste mám tiež Hacienda Coffee, ale Biely nugát. Je rovnako výrazná ako
www.caj.sk (áno, čaj :D), ale tiež
v ich predajni na Župnom námestí v Bratislave, kde mi ich pani aj
začerstva pomlela. Najviac sa mi na nich páči, že stačí otvoriť balenie
a máte miestnosť plnú arómy.
Karamelový muffin, v podstate aj podobná, a predsa ešte
s prímesou neopakovateľnej nugátovej vône. Obe tieto kávy som našla na
stránke
Ak chcete ochutenú
kávu, ktorá je tak trochu aj detoxikačná môžete si do nej zamiešať lyžičku
kokosového oleja. Len pozor, aby ste to neprehnali, inak bude mastná.
Odporúčam začať pri pol lyžičke, aby ste sa uistili, koľko znesiete.
Teraz, keď sa otepľuje, si rada robím sladkú ľadovú kávu,
oficiálny názov má Ľadový Bon-Bon.
Recept je nasledovný:
Recept je nasledovný:
-
20 ml klasickej Jesenky
-
Espresso
-
Studená mliečna pena na dozdobenie
Pripravené espresso nechajte vychladnúť, ochlaďte ľadom. Na dno vysokého
pohára nalejte sladkú Jesenku, na ňu espresso a nakoniec dolejte mliečnou
penu, ktorú v samostatnom pohári vytvoríte napríklad aj šľahadlom na penu
(dajú sa kúpiť na baterky, veľmi šikovná vec pre kávičkára). Bon-bon je
kalorický, ale osviežujúco studený a pije sa cez slamku.
Želám príjemné kávovanie,
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára