Hneď ako som objavila tento recept, obľúbila som si
pudingové rožteky ako raňajkové pečivo. Včera som ich urobila o čosi menej sladké
a hrubšie, viac mi šlo o cesto, pretože som riešila "pracovné raňajky" a ráno v práci potom v tejto verzii výborne zasýtia a človek nie je celý ulepený cukrom. Teda dopredu
upozorňujem, že ak chcete práve sladšie pečivo, chutný rožtek ku
káve, z ktorého predovšetkým vystupuje jemne vanilková plnka, tak
vaľkajte cesto tenšie ako ja včera - na 0,5 mm.
Suroviny na cca 16 väčších rožtekov:
-
500 ml mlieka
-
18 g masla
-
1 PL kryštálového cukru
-
4 žĺtky
-
1 kocka droždia (42 g)
-
600 g polohrubej múky
-
400 g hladkej múky
-
2 KL postrúhanej citrónovej kôry
-
1 KL soli
Na krém (počítajte
s tým, že treba dvojitú dávku):
-
2 balíčky smotanovo-vanilkového pudingu
-
6 PL krupicového cukru
-
250 ml mlieka
Na potretie a pocukrenie:
-
2 žĺtky
-
Práškový cukor
Postup na cesto:
Mlieko zohrejeme a potom v ňom necháme rozpustiť
maslo a cukor. Potom odstavíme a keď je už vlažné, vymiešame
v ňom žĺtky a nadrvíme doň droždie. Premiešame a necháme chvíľu
postáť, kým si obe múky zmiešame so soľou a citrónovou kôrou. Potom do
múčnej zmesy vylejeme mlieko a ručne vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou
a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.
Postup na krém:
150 ml mlieka si jemne zohrejeme a vlejeme doň zvyšných
100 ml, v ktorých sme vymiešali oba pudingové prášky a cukor. Vlastne
varíme ako klasický puding, kým nám hmota úplne nezhustne. Keďže sme použili
oba pudingy, je veľmi hutná, ale toho sa nebojte, pri pečení v rožtekoch
sa stane hladkou, želatíne podobnou plnkou a bude aj lepšie chutiť. Ako
som už spomínala, ak máte radi viac plnky a využijete cesto do posledného
odrezku, celkom určite budete musieť uvariť ešte jednu plnku.
Nakoniec si cesto vyvaľkáme a poprekrajujeme na
obdĺžniky a od polovice ich narežeme ku koncu. Pridávame už vychladnutú
plnku a zavinieme rožteky tak, aby ich na vrchu zarkývali narezané pásiky.
Pretrieme ich z hora dvoma rozmiešanými žĺtkami.
Potom ich necháme ešte 20
minút „odpočívať“ na plechu. Rúru si medzitým predhrejeme na 150 stupňov
a pečieme cca 25-30 minút, do zlatava.
Pred podávaním rožteky pocukrujeme.
Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára