utorok 8. mája 2018

Quiche so zelenou špargľou a fetou

Milujem slané koláče. A keď sme dostali za úlohu spracovať pol kila špargle, ktorá bola v chladničke, vravím si, že toto je ten správny čas zasa nejaký spraviť. Totižto, napriek tomu, že ich tak ľúbim, pečiem ich len málokedy. V každom prípade, recept nie je náročný na prípravu a ani na suroviny, môžte doň dať čokoľvek, čo sa vám povaľuje v chladničke - rôzne druhy syrov, čerstvé bylinky, na kúsky nakrájanú klobásku, rajčiny, rôznu zeleninu, pór, cibuľku... skrátka je to veľmi variabilný a vďačný koláč. Aj táto verzia vznikla v štýle "čo chladnička dala". Koláč je inak vhodný ako na raňajky, tak aj na obed či večeru. Vtedy ho môžte doplniť kôpkou čerstvého šalátu. No a tu je samotný recept.


Suroviny na cesto:
300 g polohrubej múky
1 čl soli
1 čl kryštálového cukru
225 g studeného masla
110 ml studenej vody

Postup na cesto:
Cesto je nutné pripraviť minimálne 2 hodiny dopredu, preto ho pripravíme ako prvé. Pokojne ho môžte pripraviť aj deň vopred a necháte ho odležať cez noc v chladničke. 
Najrýchlejšie pripravíte cesto v mixéri s nožami. Ak takýto mixér nemáte, viete cesto vypracovať aj ručne. 
Do mixéra dáme múku, soľ, cukor a na kocky nakrájané studené maslo. Zapneme mixér a krátko vymixujeme. Naozaj stačí len pár sekúnd resp. len pár stlačení, aby sa z cesta vytvorila akási drobenka. Potom prilejeme určené množstvo vody a opäť veľmi krátko premixujeme - len do momentu, kým sa cesto nezačne spájať. Potom cesto vyberieme na dosku a rukami spracujeme na homogénnu guľôčku. Zabalíme ju do potravinovej fólie a dáme na minimálne 2 hodiny do chladničky. V chladničke vydrží cesto aj niekoľko dní. Pred spracovaním ho potom vyberieme na cca 15 minút von aby zmäklo.

Pripravené a odpočinuté cesto potom rozvaľkáme a roztlačíme do formy s vyššími vrúbkovanými stenami. 

Suroviny na náplň:
500 g zelenej špargle
5 vajec
200 g créme fraiche
200 g syru feta
200 g nadrobno nakrájanej slaninky
soľ, korenie a bylinky podľa chuti

Postup na náplň:
Špargľu umyjeme a odlomíme spodnú, drevnatú časť. Najjednoduchšie to spravíte tak, že špargľu chytíme do oboch rúk a prelomíte, pričom špargľa sa sama zlomí na tom správnom mieste. Nezľaknite sa, veľkú časť špargle skrátka vyhodíte, ale tá drevnatá časť by vám aj tak nechutila =). Špargľu potom nakrájajte na rovnaké cca 2 cm kúsky a dajte do osolenej vriacej vody na 2 minúty. Potom špargľu vyberte a preložte do studenej vody - zachová si krásnu zelenú farbu. Po pár minútach špargľu sceďte. 
Ďalej si opražíme slaninku, ktorú pridáme do misy ku špargle, premiešame a necháme vychladnúť.
V druhej mise zmiešame vajcia, créme fraiche, soľ, korenie a bylinky. Metličkou zmes vyšľaháme a rozdrobíme do nej syr.

Dokončenie:
Do formy s cestom rovnomerne rozložíme špargľu, ktorú potom zalejeme pripravenou vajíčkovou zmesou. Takto pripravený koláč dáme do trúby vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme, kým povrch nie je zlatisto hnedý a kým nie je stred úplne prepečený. Mne to trvalo 55 minút.
Hotovo.=)
BB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ