Rada by som vám čo to popísala o najtradičnejšom
koláči, ktorý sa v našich končinách podáva k poobednej kávičke.
O bábovke. Bábovku som dlhé roky
neobľubovala, pretože to bol podľa mňa koláč suchý a nezaujímavý. Až kým
som z istej kuchárskej knihy, v ktorej sú prevažne recepty našich
starých mám nezískala základ na jednu, ktorá je mimoriadne variabilná.
A taktiež ma recept naučil bábovku ľúbiť. Tento základ mi totiž nikdy
neprišiel suchý a funguje tak dobre, že si túto bábovku opätovne naberá na
tanierik každá návšteva a rozcítene ochká, že lepšiu nejedla! :)
A moja fantázia pri jej pečení nepozná hraníc.
Suroviny sú
nasledovné:
-
70 g masla
-
150 g krupicového cukru
-
1 vajce
-
250 ml mlieka
-
1 kypriaci prášok
-
250 g polohrubej múky
-
1 vanilkový puding
Máme mimoriadne jemný a vôbec nie suchý koláč, ktorý si
samozrejme ešte pocukrujeme práškovým cukrom. V pôvodnom recepte bola ešte
nastrúhaná pomarančová, či citrónová kôra, ale to som pri tejto bábovke nikdy
nepoužívala... a cukor kryštál. Mne sa však osvedčila moja malá úprava.
A teraz k jej
variabilite. Ide o bábovku, ktorú robím hádam na milión spôsobov a vždy
sa mi osvedčil. Jeden z tých najzákladnejších je ešte zľahka primiešaná
lyžica alebo dve granka, po ktorej je bábovka mramorovaná.
Ak však máte chuť na
kávovú bábovku, vymeňte základný vanilkový puding za puding s kávovou príchuťou.
Niekoľkokrát sa mi podarilo primiešať caffe latte puding a tá chuť bola
neopísateľná! Mimoriadne dobrú chuť vytvára puding s príchuťou – tiramisu.
Áno, je taký dostať!
Ak máte chuť na niečo
netradičné, pokrájajte do bábovky celého brumíka. Myslím to vážne. Brumíkové
kocky sa vytlačia na spodok a budete mať bábovku so super podstielkou!
Ak ste orechový,
tak tip – celé kešu orechy! Buď do základu s vanilkovým alebo kávovým
pudingom! Famózo.
Ak chcete čosi ovocné,
smelo do toho. Vmiešajte do cesta kolieska banánu, alebo jahody. Ale nakoľko je
táto bábovka v základe príjemne vanilková, je veľmi vhodná aj na polevy – či už ovocné, alebo čokoládové,
ktoré sa aplikujú po upečení.
Ak ste na veľmi
sladké chute, vymeňte vanilkový puding za karamelový.
Pri tejto bábovke vlastne môžete čokoľvek a úspech je
zaručený. U nás doma je na stole niekoľkokrát do mesiaca.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára