Je leto. Čas sviežich dezertov spestrených ovocím. A k sviežim
dezertom patria tiež košíčky so želatínovou polevou. Ja som sa však rozhodla
skúsiť ich trochu netradične. Tohto roku som sa totiž naučila sirupovú polevu a som
z nej celkom slušne nadšená. Obvykle ju robievam z pomarančového sirupu,
pretože mi práve v tejto verzii príde najletnejšia. Hoci je pomaranč
trochu ostrý, práve to sa mi páči, ani nevraviac, že celý dezert vyzerá ako zo
skla. No a keď na zjemnenie pridáme jahody... jedna báseň! Letná báseň.
Suroviny na 4 koláčiky (v prípade,
ak používame formy na veľké košíky, priemer cca 10cm):
-
1 vajce
-
80 g zmäknutého masla
-
100 g krupicového cukru
-
100 ml mlieka
-
120 g hladkej múky
-
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
-
1/2 balík
vanilínového cukor
Poleva:
-
100 ml sirupu Sanquik pomaranč
-
400 ml vody
-
1 vanilkový puding
-
Hrsť jahôd
Postup:
Rúru si predhrejeme
na 160C. Dopenista si vymiešame vajce, zmäknuté maslo a krupicový
cukor. Varechou primiešame mlieko, múku, kypriaci prášok, aj vanilínový cukor. Formičky
si pre istotu pomastime maslom a pomúčme. Pečieme cca 20 minút. Keď cesto trocha vychladne, skúsime nožom, či
sa dá bezpečne „vyklopiť“. Košíky si opatrne a nie veľa vydlabeme lyžicou
– len aby sme mohli do priestoru vložiť zopár pokrájaných jahôd.
Postup na polevu:
Do hrnca vlejeme sirup. Vodu si zmiešame s pudingovým práškom
a pridáme k sirupu. Povaríme až do zhustnutia. Lyžicou potom aplikujeme
na jahody a košíčky, až po okraj. Necháme zachladiť.
Košíčky so sirupovou polevou vyzerajú naozaj pekne. A ako
sa vraví – fantázii sa medze nekladú. Nikto teda netvrdí, že budú chutiť iba s jahodami.
Predstavte si, ako rozkošne by v nich vyzeralo zaliate kiwi. A tá chuť...
:)
Vaša Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára