pondelok 12. júna 2017

Jednoduchá domáca zmrzlina z 3 surovín

Nepoznám človeka, ktorý by nemiloval zmrzlinu. V lete je to skrátka must-have. Avšak nájsť dobrú zmrzlinu, to je niekedy heroický výkon. A keď ju už aj nájdete, tak je tam rad ľudí dlhý ako týždeň pred výplatou ... a to vám ani tá zmrzlina, to super chladivé osvieženie, nestojí za to, aby ste sa potili pod tým najväčším slnkom. Aspoň mne nie... skrátka som na to priveľmi pohodlná, možno aj lenivá.=D Riešenie? Spravím si zmrzlinu doma!=D

Myslím si, že dnes už každý experimentoval s domácou zmrzlinou. Pripraviť sa dá naozaj z čohokoľvek - od tvarohu cez jogurt alebo napr. len čisto z ovocia. Ja mám však rada plné a hutné chute, preto vám prinášam svoju alternatívu - smotanovú zmrzlinu... so Salkom. Čistá kalorická bomba, to áno, avšak na zahnanie chuti po sladkom vám jej stačí málo... a to už neznie až tak zle, čo vy na to?=D

Recept som našla, kde inde ako na obale plechovky Salka. Skrátka, nešlo odolať. Zlákal ma k tomu aj fakt, že príprava je rýchla a jednoduchá... presne taká, po akej v lete túžim. Nie pariť sa pri zapnutom sporáku dve hodiny, ale len všetko zmixovať, odložiť na miesto, nech to samé robí čo má... a voilá - dobrota je na svete. 

Čo sa týka chute, tá základná "zmes" (bez ovocia, len smotana a Salko) je neutrálna, takže sa tu otvára priestor na chuťové experimenty. Môžte použiť rôzne ovocie, kávu, ale aj karamelizované Salko či kakaové Salko, tzv. Pikao. Osobne som si tento rok obľúbila makovú zmrzlinu a mám dojem, že tento základ je pre makovú príchuť ako stvorený.=D V každom prípade, v tomto recepte som použila ovocie. Zatiaľ len mrazené, pretože to naše ešte nedozrelo resp. nie v takom množstve. Prejdime však k samotnému receptu.;)


Na cca 1 a pol litra ovocnej zmrzliny budete potrebovať:
1 plechovka Salka
2 smotany na šľahanie (aspoň 30 percent tuku; objem 200 ml)
min. 200 g ovocia  (množstvo a druh podľa chuti)

Postup:
Dobre vychladené smotany vylejeme do nádoby a ručným mixérom vyšľaháme. Smotana je vyšľahaná, keď zhustne a pri mixovaní sa robia "brázdy". Netreba šľahať priveľa, pretože smotanu môžte doslova prešľahať. To spoznáte tak, že sa vám zdrcne. 
Do druhej nádoby vylejeme Salko a ručným mixérom prešľaháme. Stačí krátko, len aby sa Salko prevzdušnilo - bude jemnejšie, tekutejšie a ľahšie sa vmieša do šľahačky. 
Do prevzdušneného Salka nasypeme ovocie (čerstvé či mrazené) a ponorným mixérom rozmixujeme na homogénnu zmes. 
Napokon salkovo-ovocnú zmes jemne vmiešame do vyšľahanej smotany. Krátko (naozaj minútu či dve) ešte zmes premixujeme mixérom, aby sa všetko dobre premiešalo.
Hotovú zmes napokon vylejeme do uzatvárateľnej misy a dáme do mrazničky - najlepšie na celú noc. 

A ako pripravujete domácu zmrzlinu vy? Skúšali ste? A ktorá príchuť je podľa vás tá naj? =)
Píšte, teším sa na vaše komentáre.
BB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ