utorok 22. mája 2018

PLNENÉ PUDINGOVÉ ROŽTEKY


Hneď ako som objavila tento recept, obľúbila som si pudingové rožteky ako raňajkové pečivo. Včera som ich urobila o čosi menej sladké a hrubšie, viac mi šlo o cesto, pretože som riešila "pracovné raňajky" a ráno v práci potom v tejto verzii výborne zasýtia a človek nie je celý ulepený cukrom. Teda dopredu upozorňujem, že ak chcete práve sladšie pečivo, chutný rožtek ku káve, z ktorého predovšetkým vystupuje jemne vanilková plnka, tak vaľkajte cesto tenšie ako ja včera - na 0,5 mm.

Suroviny na cca 16 väčších rožtekov:
-          500 ml mlieka
-          18 g masla
-          1 PL kryštálového cukru
-          4 žĺtky
-          1 kocka droždia (42 g)
-          600 g polohrubej múky
-          400 g hladkej múky
-          2 KL postrúhanej citrónovej kôry
-          1 KL soli

Na krém (počítajte s tým, že treba dvojitú dávku):
-          2 balíčky smotanovo-vanilkového pudingu
-          6 PL krupicového cukru
-          250 ml mlieka

Na potretie a pocukrenie:
-          2 žĺtky
-          Práškový cukor
Postup na cesto:
Mlieko zohrejeme a potom v ňom necháme rozpustiť maslo a cukor. Potom odstavíme a keď je už vlažné, vymiešame v ňom žĺtky a nadrvíme doň droždie. Premiešame a necháme chvíľu postáť, kým si obe múky zmiešame so soľou a citrónovou kôrou. Potom do múčnej zmesy vylejeme mlieko a ručne vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.

Postup na krém:
150 ml mlieka si jemne zohrejeme a vlejeme doň zvyšných 100 ml, v ktorých sme vymiešali oba pudingové prášky a cukor. Vlastne varíme ako klasický puding, kým nám hmota úplne nezhustne. Keďže sme použili oba pudingy, je veľmi hutná, ale toho sa nebojte, pri pečení v rožtekoch sa stane hladkou, želatíne podobnou plnkou a bude aj lepšie chutiť. Ako som už spomínala, ak máte radi viac plnky a využijete cesto do posledného odrezku, celkom určite budete musieť uvariť ešte jednu plnku.
Nakoniec si cesto vyvaľkáme a poprekrajujeme na obdĺžniky a od polovice ich narežeme ku koncu. Pridávame už vychladnutú plnku a zavinieme rožteky tak, aby ich na vrchu zarkývali narezané pásiky. Pretrieme ich z hora dvoma rozmiešanými žĺtkami. 
Potom ich necháme ešte 20 minút „odpočívať“ na plechu. Rúru si medzitým predhrejeme na 150 stupňov a pečieme cca 25-30 minút, do zlatava.
Pred podávaním rožteky pocukrujeme.



Polly

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ