nedeľa 17. septembra 2017

BIELA KÁVA - "meltová" spomienka na detstvo...

Biela káva je asi najnostalgickejší nápoj k akému som sa v poslednom čase dostala. Žiadna iná „káva“ neprináša toľko ranných spomienok ako práve – várená z Melty. Myslím, že len málokto z nás si ju z detstva nepamätá - mne osobne ju varila starká a iným ju vraj varili v škôlke (s čím skúsenosť nemám, nakoľko som v škôlke prežila jeden celý závratný deň, počas ktorého ma Zdeno X. hodil do kríkov a bolo po škôlke! Spomínam si odtiaľ iba na hrozienko na chlebe, nad ktorým som revala, lebo som ho nechcela zjesť :D). V každom prípade - jej špecifická mlieková vôňa je niečo, s čím sme vyrástli a nikdy na ňu nezabudneme. Jej základ tvorí melta – čo je kávovina, hoci je z kategórie nápojov, ktoré si v pohode môžu dopriať aj tehotné ženy.
Biela káva sa teda varí z tohto základu tzv. Cigorky alebo Melty, ktorú je ešte stále dostať v obchodoch v chutnom retro-balení. Toto veľké balenie som kúpila za jedno euro a evidentne ostalo socialistické, aj s krásnym československým mottom - Kto chce svieži byť, musí Meltu piť! 

Príprava Melty -
Samozrejme, môžeme ju povariť vo vode a precediť. Lenže to ešte nie je biela káva. Nie. Je to tmavý nápoj, tmavý ako samotná Melta. Podľa môjho osobného prieskumu medzi priateľmi som zistila, že je viac spôsobov ako bielu kávu uvariť. Zdá sa, že každý príde k svojmu obľúbenému. Niekto zalieva Meltu priamo prevareným mliekom. Niekto si ju klasicky zaleje vodou, bez precedenia a hojne do biela doleje mliekom. Niekto ju povarí vo vode, precedí a doplní hlavne mliekom. Meltu však môžeme piť aj studenú.
Ja osobne som vyskúšala precediť a domliekovať, alebo zaliať ako kávu a doliať mliekom - voda a mlieko asi pol na pol. Vyhovuje mi druhý spôsob. Síce mi trošku vadia plávajúce zrniečka Melty, ale na druhej strane má intenzívnejšiu chuť a pol na pol krásne bielu a mliekovú vôňu.

Prečo Piť Meltu? -
Aby to tu nebolo len o nostalgii... Melta je nápoj, ktorý obsahuje kávovinovú zmes čakanky, jačmeňa, žita a je to teda prírodnina, ktorá má blahodárne účinky na zdravie a dá sa piť až 6 krát denne. Pomáha tráveniu, obličkám, upokojuje a vraj aj pomáha pri chudnutí, pretože prečisťuje a zároveň zasycuje. Vzhľadom na jej jemnú chuť, predovšetkým keď tvorí základ bielej kávy nie je teda dôvod, prečo si ju opäť nezačať vychutnávať.
Akým spôsobom si robíte, ak ste z nej teda nevyrástli, bielu kávičku vy?




Polly

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ