pondelok 26. júna 2017

O stolovaní...

Minule, keď som premýšľala o téme ďalšieho článku na blog, moje myšlienky sa stál točili okolo nového porcelánu, ktorý som nakúpila kvôli foteniu. Hovorím si no dobre, tak napíšem tipy, kde kúpiť zaujímavý vintage porcelán? Ale ja tých tipov zas až toľko nemám – na Slovensku tých možností nie je tak veľa, skôr je to o tom, byť v správnom čase na správnom mieste, inými slovami, je to o veľmi dobrej náhode... nájsť niečo pekné za slušný peniaz. A tak som premýšľala a premýšľala, a potom ma to napadlo – väčšina z nás vie upiecť naozaj krásne koláče či dezerty – hotové potešenie pre oko, ale vieme ich aj správne naservírovať? V dnešnej dobe je to možno banálna otázka, len mávnete rukou, že čo ma po nejakom stolovaní, na to nemám čas... ale stolovanie nie je len o najedení sa, ale o vytvorení tej správnej atmosféry, pri ktorej sa dajú nadviazať nové kontakty, utužiť vzťahy, najmä však, zažiť pekné chvíle. V dnešnom článku vás chcem teda oboznámiť s niekoľkými základnými pravidlami stolovania. Alebo ... ak by sme to povedali v reči moderného jazyka – ako stolovať rýchlo a efektne.=D


Stolovanie vo všeobecnosti, o tom by sa dali písať celé knihy, preto sa skôr zameriam na také stolovanie, kde sa bude podávať káva, čaj, niečo sladké, prípadne malé slané drobnosti. Predstavte si, že k sebe domov pozývate pár kamošiek na, v Anglicku by povedali čaj o piatej, u nás „kávičku“. Čiže nebudeme sa baviť o príprave stolovania k nedeľnému obedu, ku ktorému sa zíde celá rodina, aj tá príchodiaca z Anglicka, aj tá z Prešova, ktorú uvidíte prvý raz... skrátka, poďme sa baviť o tom, ako pripraviť malé milé posedenie pri káve a dezerte pre pár ľudí. A ak chcete byť veľmi kreatívni, môžte začať toto posedenie výrobou milých pozvánok.=)

Ak teda vieme koľko ľudí presne pozývame, zvolíme k tomu adekvátny priestor s adekvátne veľkým stolom, za ktorý alebo ku ktorému sa zmestia všetci pozvaní.

K základnému stolovaniu budete potom potrebovať presne to, čo sa nachádza u väčšiny z nás doma. Čiže problémom dnešného (ne)stolovania nie je to, že by to bolo komplikované a vyžadovalo si to extra komponenty, ale skôr naše pohodlie povyberať všetky potrebné veci z komody či vitrín. Avšak k základnému stolovaniu stačí naozaj len čistý, vyžehlený obrus, obrúsky alebo servítky, taniere, poháre a príbor. Stolovanie skrátka nemusí byť komplikované, hoci ak veľmi chcete, môžete svoj čas venovať hľadaniu kanvíc na kávu či čaj, šálkam, podnosom, cukorničkám, mliekarničkám či stojanom na zákusky.  Perfektným zdrojom na staré, no zaujímavé čajové či kávové servisy je blízka rodina, najmä staré mamy budú mať doma nejeden poklad, ktorý si pamätáte napr. ešte z detstva. Ďalej sa oplatí navštíviť starožitníctva nielen vrámci SR, ale aj počas vašich dovoleniek v zahraničí. Napr. v Poľsku som zohnala krásny porcelán a príbor za zlomok slovenských cien, nehovoriac o tom, že v zahraničí je omnoho väčší výber. Tiež nevynechajte rôzne internetové stránky, kde tieto veci ľudia predávajú, lebo sa ich chcú skrátka zbaviť – Bazoš či Aukro. Nové veci s nádychom retra dnes viete kúpiť už prakticky všade – napokon aj samotná Ikea má kopec takýchto pekných a milých vecí za dobré ceny.
V dnešnej dobe by som sa potom vôbec netrápila s tým, ak nebudete mať doslova servis – teda všetky veci rovnakého štýlu, ale každá šálka či kanvička bude iná. My v Magických kapkejkoch doslova milujeme eklektický štýl a nie je nič krajšie ako keď si každá z pozvaných môže vybrať šálku podľa vlastnej chuti.;)


Čo sa týka obrusu, volíme prírodný materiál, biely prípadne jemne farebný. Takto jednoducho a rýchlo dosiahnete eleganciu, naservírované dezerty vyniknú a všetko bude pôsobiť čisto a sviežo. Na tento obrus potom môžete použiť menší, dekoračný obrus či menšie prestierania. Veľké vzory či žiarivé farby si nechajte skôr na záhradnú slávnosť.;)

Stôl potom môžete oživiť rôznymi ozdobami – veľmi pekne ukážu čerstvo narezané kvetiny, ktoré by však nemali byť priveľmi vysoké, aby nezacláňali vo výhľade na prísediacich a nebránili v konverzácii. Veľmi dôležité je dbať aj na vôňu kvetín, ktorá by nemala byť priveľmi intenzívna. Poslednú vetu by som naozaj zdôraznila, pretože raz sa mi stalo, že sme mali v kaviarni na stole síce krásne naaranžovanú, ale privysokú a vyslovene smradľavú kyticu, ktorá nekorešpondovala ani s mojou alergiou. Dali sme ju síce na kraj stola, ale vôňa sa nedala nevnímať, takže celá táto nádhera musela ísť žiaľ, úplne preč.

Dezertné taniere, príbor a poháre potom pripravujeme pre každého hosťa. Nezabudnite na obrúsok, ktorý môže byť papierový alebo látkový. Látkový si môžete rozprestrieť do lona, ale nikdy si ho nezastrkávajte do výstrihu či za golier. Ženy nerozkladajú celý obrúsok, ale majú ho preložený na polovicu. Použitý potom poskladajte tak, aby fľaky neboli vidieť. Papierový obrúsok sa do lona nerozprestiera, ostáva na stole, oba však môžete použiť na utretie úst po jedle.
Dezertný príbor tvorí vidlička a lyžička. Vidlička sa drží v ľavej ruke a lyžička v pravej, pričom sa  s ňou manipuluje ako s nožom. Ak je dezert mäkký, postačí nám len vidlička.

Obsluhovať môže sama hostiteľka alebo si môže na pomoc zavolať kamarátku či deti. Pri obsluhe môžete využiť aj servírovací stolík, ktorý môžete doladiť k prestieraniu na stole. Na ňom môžu byť tanieriky, misky či rôzne veci, ktoré prídu na rad neskôr. Hostiteľka by si potom mala dávať pozor na to, aby sa na stole nekopil špinavý riad – ten treba priebežne odnášať a je jedno či je prázdny alebo poloprázdny. Teplé nápoje ako káva či čaj podáva hostiteľka. Ak je prítomný aj hostiteľ, ten sa stará o chladené nápoje.
Kávu a čaj nikdy nepijeme s lyžičkou v šálke!!! ( Toto je podľa mňa pravidlo nad všetky pravidlá, pretože tento nepekný prežitok ľudia ešte stále robia!=D) Lyžičku vždy položíme vedľa na tanierik. Ak sedíme za stolom, šálku si prikladáme k ústam, ak sedíme napr. v kresle, berieme si so sebou aj podšálku.
Cukor ku káve podávame v cukorničke. Ak je kockový, musíme mať k nemu kliešte, ak je sypký, naberá sa lyžičkou na to určenou.


Nielen stolovanie ale aj správanie sa pri stole má svoje pravidlá. Tie najzákaldnejšie sú, že sa nikdy neopierame lakťami o stôl, ani ruky nemáme spustené v lone – jednoducho, ruky musia byť vždy vidieť, najlepšie opreté zápästiami o stôl. Jedlo si prikladáme k ústam lyžičkou alebo vidličkou, nikdy sa nenahýbame až nad tanier. Pri držaní príboru alebo šálky nevystrkujeme malíčky. Neštrngoceme príborom, taniermi, nehovoríme a nejeme s otvorenými ústami, nemliaskame a nesŕkame. Ak chcú byť ženy veľmi elegantné, mali by sedieť v prvej tretine stoličky a neopierať sa chrbtom o pierku, ale sedieť prirodzene vystreto.

Tieto pravidlá môžu vyznieť spiatočnícky a úplne zbytočne pre dnešnú dobu, ale prekvapivo, málo ľudí ovláda už len to, že sa nerozpráva s otvorenými ústami, nemliaska sa a nebúcha príborom a taniere.  Rovnako ako pri akejkoľvek stránke etikety či slušného správania nejde o to robiť zo seba upätého pajáca, ale o to, uľahčiť život sebe a svojmu okoliu. Od toho boli tieto pravidlá vymyslené, a myslím si, že v tomto prípade neplatí, že sú od toho aby sa porušovali... ale to je len môj osobný názor a asi už úplne iná téma.=D

V stručnosti asi teda toľko.... ako som písala v úvode, snažila som sa vypichnúť naozaj pár najzákladnejších vecí ohľadom stolovania. Dúfam, že aspoň jeden si osvojíte a nabudúce, keď k sebe budete pozývať návštevu, pripravíte im nie len perfektný koláč, ale aj príjemne prestretý stôl, ktorý bude lahodiť oku.
Budem rada ak sa so mnou v komentároch podelíte o vaše „stolovacie know how“, prípadne ak neprikladáte stolovaniu nejaký význam, tak prečo?=)
BB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ