nedeľa 18. marca 2018

Bakewell tart podľa Jamieho Olivera

Na kuchársku show Jamieho Olivera sa pozerám vyslovene už od mala a vždy som si hovorila, že až raz budem veľká, budem variť a piecť podľa neho. Ehm, tomuto záväzku som zatiaľ ešte nedostala, ale začínam na tom pracovať - od pozerania sa prechádzam k činom, a tým prvým sladkým je "bakewell tart". Recept naň hodil Jamie na svoj Instagram len teraz nedávno a v momente som si povedala, že to je to, čo budem piecť tento víkend. V chladničke mi totižto leží zlatý poklad - takmer pol kila masla a v nádobe sa zasa povaľuje dobrého pol kila vlašských orechov. No a v tomto recepte zužitkujete časť z jedného aj druhého. Samotný recept nie je náročný a je tak ... rustikálny na Jamieho spôsob. 

Bakewell tart je že vraj anglická klasika - základ tvorí linecké cesto, vrstva džemu a frangipane. Frangipane je vlastne náplň, ktorá sa robí z masla, cukru, vajec a mletých mandlí. Ako píše Jamie na svojej stránke, vo svojom recepte mandle zamenil za vlašské a lieskové orechy aby náplni dodal, citujem: a wicked sort of praline favour.=D Tak, čo ... vyskúšate? Tu je recept.

Cesto:
250 polohrubej múky
125 g zmäknutého masla
1 vajce
kôra z pomaranča
štipka soli
100 g práškového cukru
a doslova šplech mlieka (nie viac =D)

Náplň
cca 340 g (1 pohár) brusnicového džemu
100 g na jemno nasekaných mandlí
100 g na jemno nasekaných lieskových orechov
250 g zmäknutého masla
200 g hnedého cukru
kôra z jedného citróna a jedného pomaranča
60 g polohrubej múky
3 vajcia


Postup:
1. Prvé pripravíme cesto. Do misy dáme múku, cukor, soľ, na kocky nakrájané maslo, kôru, vajce a trošku mlieka. Rukami vypracujeme cesto. Netreba ho hniesť dlho, stačí, aby sa pekne spojilo do guľôčky. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky. 
2. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Po 30 minutách cesto vyberieme, vyvaľkáme na pomúčenej doske tak, aby nám pokrylo dno a steny formy. Cesto premiestnime do formy a rukami utlačíme na dno a strany. Cesto popicháme vidličkou, prekryjeme celé papierom na pečenie, na ktorý nasypeme (zaťažíme ho) strukoviny. Cesto sa tak po stranách nezmrští a stred sa zasa nenafúkne! Takto pripravenú formu s cestom dáme piecť na 15 minút. Po 15 minútach odstránime papier na pečenie aj so strukovinami a dopekáme pri rovnakej teplote ešte 5 minút.
3. Kým sa cesto pečie, pripravíme si náplň. V mixéri vymiešame maslo, cukor, kôru, múku a vajcia. Nakoniec zamiešame nasekané orechy. Mali by sme dostať hladkú, homogénnu a roztierateľnú zmes. 
4. Po dopečení vytiahneme formu s cestom. Na spodok rozotrieme 3/4 brusnicového džemu. Naň potom rovnomerne rozotrieme orechovú plnku. Na úplný vrch napokon dáme zbytok džemu - v štýle halabala - kôpka sem, kôpka tam. Vrátime späť do trúby a pri 180 stupňoch pečieme ďalších 40 minút.
5. Po dopečení vytiahneme tart z trúby a necháme vychladnúť. Hotovo.=)

Video s postupom nájdete na Jamieho Youtube kanále. 


No a aký je samotný koláč? Jednoduchý a chuťovo perfektný!!! Popravde, nevedela som si veľmi predstaviť samotnú chuť koláča a prišlo mi zvláštne miešať orechy a maslo. Bála som sa že to bude suché a nezachráni to ani tenká vrstva džemu... ale výsledok je skutočne fenomenálny. plnka je krásne vláčna a orechová. No a brusnice tomu celému dodávajú svieži akcent svojou kyslastou chuťou! Pre mňa je toto recept, ktorý si ukladám a budem piecť asi do konca života. Naozaj som prekvapená, že nielenže sa ľahko pripravoval, ale on aj chutí a vyzerá krásne! Za mňa teda 10 bodov z 10-tich. Odporúčam. 

A čo vy? Skúšali ste už niekedy nejaký recept od Jamieho? Máte ho radi ako osobnosť či ako kuchára? Ja osobne veľmi.;)
BB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ