piatok 23. marca 2018

LIMETKOVÉ cupcaky


 Veľmi rada vám teraz predstavím jeden z našich najosviežujúcejších cupcakov. A keď píšem „osviežujúci“ – nemyslím tým, že (aj vzhľadom na názov) vás bude striasať z kyslosti. Kdeže, to by som si nedovolila. Spomínaná sviežosť vychádza zo spojenia nežne vanilkového sladučkého cesta s limetkovo-vanilkovým krémom. A práve preto, aby ostal cupcake dokonale vyvážený, neodporúčam limetu zameniť s citrónom, ten by chuť predsalen mohol trochu prestreliť.

Na cca 12 cupcakov potrebujeme  -

Cesto:
-          3 vajcia
-          190 g zmäknutého masla
-          200 g krupicového cukru
-          125 g vanilkového jogurtu
-          255 g preosiatej hladkej múky
-          1 čl kypriaceho prášku
-          1 čl vanilkového extraktu (alebo jeden balík vanilínu)
-          1 čl bio limetkovej kôry
-          cca 2 limetky

Krém:
-          puding príchuť „smotanovo-vanilkový“
-          300 ml mlieka
-          1 balík vanilkového cukru
-          2 polievkové lyžice krupicového cukru
-          30-40 g zmäknutého masla
-          šťava z cca 1 limetky
-          limetková kôra na dozdobenie

Postup na cesto:
Rúru predhrejeme na 160 stupňov. V mise ručným mixérom vyšľahamé dopenista vajcia, mäkké maslo a cukor. Na stredných otáčkach potom pridáme jogurt, múku, kypriaci prášok a vanilkový extrakt. Šľaháme ďalšie dve minúty, kým cesto nie je nadýchané.  Nakoniec do cesta primiešame nastrúhanú limetkovú kôru. Košíčky plníme cca do trištvrte a pečieme asi 18- 20 minút do zlatava. Po vytiahnutí, kým sú horúce, pokvápkáme povrch  čerstvou limetkovou šťavou.

Postup na krém:
V 100 ml mlieku rozmiešame puding, vanilínový cukor a krupicový cukor. Zvyšných 200 ml mlieka vlejeme do hrnca a necháme ho mierne zohriať. Potom doň vlejeme zmes a za stáleho miešania povaríme ako klasický puding. Keď hmota zhustne, premiestnime ju do misky a necháme vychladnúť. Potom maslo po kúskoch  mixérom na najnižšom stupni vmixujeme do pudingu. Maslo aj pudingový krém musia mať približne rovnakú izbovú teplotu, aby ľudovo povedané „nezdrcli“. Ako poslednú vmiešame do krému limetkovú šťavu. Najlepšie postupne, podľa vlastnej chuti. Krém dáme do vrecka na zdobenie a ľubovoľne aplikujeme na cupcakes. Ozdobené cupcaky napokon posypeme limetkovou kôrou, nestrúhajte však aj spodnú bielu časť, tá je horkejšia.



Polly:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ