piatok 30. marca 2018

Veľkonočný MAZANEC


Veľkonočný mazanec patrí ku sviatočným raňajkám. V našej rodine mal trochu iný tvar (zaiste preto, že my sme vychádzali z ukrajinských tradícií, čo znamená, že mnoho vecí u nás bolo tak „trochu iných“) a volali sme ho paska. Verím, že mnohí z vás aj samotný mazanec poznajú pod názvom paska. Tá naša paska bola okrem iného bez mandlí a ráno sme ju jedávali s plnenými tzv. „ruskými vajíčkami“. Ale musím povedať, že keď už ide o tradičný mazanec tie chrumkavé mandľové lupienky rozhodne neuškodia. Ba priam naopak. U mňa už teda rozvoniava a odteraz ostávam pri tomto recepte:

Suroviny na dva „bochníky“ :

-          600 g hladkej múky
-          1 vajce (+ 1 na potretie)
-          250 g vlažného mlieka
-          140 g krupicového cukru
-          30 g droždia
-          120 g zmäknutého masla
-          ½ lyžičky soli
-          1 ČL postrúhanej citrónovej kôry
-          Mandľové lupienky

Postup:
Najprv si spravíme kvások. Do vlažného mlieka si nadrvíme droždie, rozmiešame ho a vmiešame polievkovú lyžicu múky. Prikryjeme a o do desať minúť máme kvások. Vo veľkej mise ho zmiešame s cukrom, múkou, vajcom, soľou, maslom a ručne vypracujeme kompaktné cesto. Keď už je cesto vypracované, tak ho poprášime múkou, zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme na teplé miesto na jednu hodinu vykysnúť. Keď nám cesto vykysne, tak ho rozdelíme na dve rovnaké časti a vytvarujeme dva bochníky. Dáme ešte na pol hodinu kysnúť. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov. Mazanec sa ešte nožom zvykne prerezať – urobí sa na ňom kríž cca do štvrtiny hĺbky. Ja som jeden nechala vcelku, druhý som takto upravila. Na pečení to nič nemení. Rozšľaháme si vajíčko a oba mazance ním potrieme. Nakoniec ich husto posypeme mandľovými lupienkami a pečieme 30 minút do medena. Dobrú chuť!

Tip: S lekvárom. S nutellou. K plneným vajíčkam. Alebo len tak. Sladký mazanec tvorí naozaj výborné raňajky.



Polly ... ktorá vám s BB želá Príjemné Prežitie Veľkonočných Sviatkov.


Ako chutí Irán (2.časť)