sobota 28. júla 2018

Ako chutí Irán (1.časť)

Na streche reštaurácie v Yazde - tradičné stolovanie
Z mojej poslednej aktivity na IG to asi nebolo veľmi zrozumiteľné, ale aby bolo jasné, prečo mám v pláne písať o perzskej kuchyni. Nejaký čas sme totižto s priateľom cestovali po svete, a jednou z navštívených krajín bol aj Irán. Pre istotu ešte podotknem, že Irán je pre turistu úplne bezpečná krajina - nebojuje sa tam, žena nechodí o dva kroky za svojim mužom ani nikto nerieši náboženstvo (nie to vaše). Ľudia sú tu milí, veľmi zvedaví a majú nekonečnú zásobu otázok. Radi sa rozprávajú. O tom, aká situácia je v Iráne, a prečo sa netreba báť ísť tam (ani ako žena), som písala v inom článku - link TU. No, a teraz prejdime k samotnej perzskej kuchyni, ktorá nebola vôbec fotogenická, no chuťovo bola famózna!=D

Stolovanie na perzský spôsob
Keď sme sedeli v taxíku a viezli sa do prvého mesta v Iráne, do Tabrizu, všimla som si množstvo zaparkovaných áut pri chodníkoch. Nič zvláštne poviete si, no tie autá stáli blízko obchvatu a majitelia auta sedeli na ostrovčeku medzi cestami, ktorý bol pokrytý trávou a boli na ňom vysadené stromy, ktoré vrhali príjemný chládok. Majitelia sedeli na typickom perzskom koberci, na horáku opekali zeleninu a mäso. Vtedy som to ešte nevedela, ale toto je úplne typické "stolovanie" Iráncov.=D Sedieť na koberci v parku alebo kdekoľvek je to možné (a že nad niektorými voľbami sme neveriacky krútili hlavou =D) a jesť. A asi nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že každý Iránec má v aute koberec ... na piknik. Aj nám ich ponúkali - tie koberce. Veď si ich dajte poslať poštou! ... Hovorili, keď sme namietali, že ich nemáme ako odniesť. Veď viete, dáte si ho do bytu alebo na terasu, alebo do auta, keď pôjdete piknikovať.... vraveli.=D 

Iránci však okrem piknikovania, milujú aj jedenie v reštauráciách. Mne sa miestami zdalo ako keby doma ani nevarili a stravovali sa len vonku. To je však len zdanie, pretože akonáhle ste sa vybrali na bazár, bolo tam množstvo žien obvešaných taškami s potravinami. Ale späť k tým reštauráciám. Tu musím spomenúť spôsob akým stolujú. Totižto oni aby nezašpinili obrus na stole, tak vám prestrú na stôl jednorázový igelit. Na jedenie vám dajú len vidličku a lyžicu... nôž netreba. Potom vám prinesú jedlo, vy sa najete... a keď skončíte, tak všetky zbytky vyhádžu na ten jednorázový igelit, ktorý následne hodia do koša. Uznávam, že je to super rýchly spôsob ako upratať a nejedna žena by ho privítala... no vôbec, ale vôbec nie je ekologický. Lebo viete, na jednej strane sme čítali ako EÚ chce zakázať slamky, jednorázový príbor atď, a na strane druhej sme videli ako v Iráne plast fičí a je doslova všade. Ale na túto tému vás teraz trápiť nebudem.;)

Čo sa týka ešte stolovania, ak raz budete v Iráne, pravdepodobne sa nevyhnete tradičnému spôsobu stolovania resp. jedenia. Vlastne ide len o to, že nesedíte za stolom, ale sedíte na vyvýšenej drevenej "plošine". Tá je pokrytá kobercom a opierate sa o množstvo vankúšov. Jedlo vám opäť prestrú na jednorázový igelit. A vy jete sediac v tureckom sede. Pre mňa veľmi zaujímavý zážitok, ale tiež aj veľmi nepraktický.=D Ak sme si mohli vybrať, tak na jedlo sme si vždy sadali ku klasickému stolu. Ale na kávu a čaj je to perfektné, lebo sa môžte natiahnuť a popri pití si aj trošku poležať a oddýchnuť.=) A krásny zážitok z tohto tradičného stolovania budete mať napr. v Yazde. Tam má hádam každá reštaurácia takéto sedenia na strechách domov. Takto sa vám naskytne nielen krásny panoramatický výhľad na mesto, ale keď pôjdete na večeru, môžte si užiť romantický západ slnka. 

Tradičné lavice, na ktorých sa servíruje jedlo
Národ rýchleho občerstvenia
Irán je obézny národ ... táto myšlienka ma napadla nespočetne veľa krát. Vidíte tu pobehovať štíhle deti, deti také akurát, ale aj deti, ktoré sú už dávno za hranicou normálnej váhy. Dospelí si nosia pred sebou brušká a ženy sú viac ako len krv a mlieko. Iránci sú totižto národ rýchleho občerstvenia. A ako povedal náš couchsurfingový domáci: Iránci sú (navyše) hrozne leniví! ... niekto možno bude nesúhlasiť s týmto názorom... ale dôkazov bolo v Iráne viac ako dosť.;)

A aký fastfood tu letí? Pizza prosím pekne. S hrubým nafufňaným cestom a bohatou posýpkou. Sú to skôr okrúhle pizza koláče. Môžte si dať zeleninovú, s kuracím mäsom, s párkami... Chuťovo pizza nebola zlá, ale chýbala tomu sviežosť a šťavnatosť paradajkového pretlaku. Ten tam síce bol, ale hádam len kvapka. Snažili sme sa to zachrániť kečupom, ale kečup je tu tá najdesivejšia vec - nemá chuť... je to len voda s kvapkou rajčinového pretlaku a kilom čierneho korenia. 

Iránska pizza
Ďalej je tu populárny hot-dog. Tie boli tiež dobré, akurát Iránci majú veľmi radi nakladanú zeleninu na štýl pickles... len ďaleko kyslejšiu a slanšiu... pre Európana takmer nepožívateľnú. Veľmi rýchlo som sa preto hot-dogov vzdala. 

Na druhej strane som našla v Isfahane dokonalé pečené zemiaky. Miska stála 50 centov a najedli sa z toho dvaja. V Iráne totižto sypú na zemiaky veľmi dobrú zmes korenia. K tomu dali ešte majonézu a kečup. Mňam!

Iránsky hot-dog a hranolky zapečené so syrom, Coca Cola ;)
Moje obľúbené zemiaky v Isfahane =)

Z rýchleho občerstvenia určite treba spomenúť tabrizkú špecialitu. Tá je vyslovene typická len pre toto mesto resp. oblasť. Nie je to nič viac ako len uvarený zemiak v šupke, chlebová placka, vajce na tvrdo a koreniny. Robili to všade v Tabrize a je to vynikajúce a sýte.=D Chlebovú placku rozložia, na ňu sa dá ošúpaný zemiak, vajíčko a korenie (soľ, čierne korenie, sušená mäta). Zemiak a vajíčko sa rozpučí vidličkou. Celé sa to zroluje a voilá... váš obed je hotový.

Príprava tabrizkej špeciality - zemiak v placke, Bazár v Tabrize
K rýchlemu občerstveniu samozrejme patrí kabab, teda dobre známy kebab. Tu ho robia tak, že mäso nastoknú na dlhé ihly a tie položia nad rozpálené uhlie. Malé grily s uhlím, ktoré rozpalujú zapnutým fénom, môžte vidieť normálne na ulici uprostred mesta. Grily, ktoré sú vo vnútri reštaurácie zasa vypúšťajú na ulicu cez komín štipľavý dym... niekomu to vonia... mne veľmi nie.=D Takto upečené mäso potom podávajú s ryžou, kusom surovej cibule a s opečenou rajčinou. Niekedy dostanete aj šalát, čo sú vlastne len zelené bylinky, ktoré ukusujete - koriander, bazalka ázijská, petržlen atď. Určite však dostanete ešte malú kocku masla, ktorú si máte dať na ryžu, nechať roztopiť a potom zamiešať.=) Niekedy miesto ryže dostanete chlebovú placku a niekedy aj ryžu, aj placku.

Tradičný spôsob podávania kebabu - s rajčinou, cibulou a v pozadí zelené bylinky
Vrámci fastfoodu tu poznajú aj hamburgery, majú tu aj KFC (!) či Coca Colu - dovolím si tvrdiť, že v Iráne najobľúbenejší nápoj.

Inak jedlo v Iráne, najmä spomínaný fastfood je veľmi, veľmi lacný. Napr. 6 ks falafelu kúpite za 90 centov; hranolky s obrovským hotdogom (reálne sú to dve porcie) za cca 1 euro 40 centov, niečo tradičnejšie, napr. koresh-e gormeh sabzi stálo cca 1 euro. 

Samozrejme, ale vždy záleží, kde jete a za koľko zamieňate peniaze. Oficálny kurz je cca 51 000 rialov za 1 euro. To vám dajú banky, preto v bankách nikdy nezamieňajte. Inde si viete zameniť lepšie. My sme napr. zamieňali jedno euro za 92 000 rialov. Celkom rozdiel, čo? 

Za jedlo sme míňali cca v priemere 1 500 000 rialov, čo je cca 16 euro. Dvaja za jeden deň. Neobmedzovali sme sa a spadajú do toho litre a litre vody, čo sme cez deň vypili, zmrzliny, sladkosti, sladké džúsy. Samozrejme boli dni, kedy sme minuli len 400 000 a bol deň, keď sme minuli cez 2 000 000 rialov na jedlo. Naozaj záležalo...
Hamburger
A aby som nezabudla. Spomínané džúsy. Na každej ulici stál aspoň jeden džúsový bar, v ktorom vám pripravili osviežujúci džús alebo smoothie. Každý bar ponúkal v zásade ovocie, ktoré bolo zrovna v sezóne. Ja som fičala na melónovom džúse - žltý alebo zelený melón. Príprava bola jednoduchá - rozmixovali melón s trochou vody a ľadu, nech sa to dá ťahať cez slamku, ale nie je to veľmi vodové. Pridali sladidlo!(To som zistila až neskôr, že to ešte sladia)... a keď ste tento nápoj chceli dostať na ešte vyššiu úroveň, tak vám tam hodili zmrzlinu. Najčastejšie zmrzlinu z ružovej vody. 
Iná, veľmi obľúbená zmrzlina bola šafranová. Priznám sa, že som ju neochutnala lebo bola sfarbená do jemne oranžovej farby (po šafrane)... a ja mám, žiaľ hroznú averziu na oranžovú zmrzlinu ešte z detstva.=D


Melónový džús so zmrzlinou z ružovej vody

A tu by som pre dnešok skončila. V druhej časti vám porozprávam o tradičnej perzskej kuchyni, poradím vám skvelý tip ako si vedieť objednať z domáceho menu, aj keď vám názvy nič nehovoria, ale aj to, v čom ma perzská kuchyňa sklamala atď.
BB

1 komentár:

  1. Harrah's Casino Near Pittsburgh, PA - Mapyro
    Search 삼척 출장마사지 for Harrah's Casino Near Pittsburgh, PA. Address, 원주 출장안마 15201 Penn Rd, Suite 1010, Wilkes-Barre, 김포 출장샵 PA 18702. Phone number, 전라남도 출장안마 847-456-1000. Map location, map 하남 출장안마

    OdpovedaťOdstrániť

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ