pondelok 2. júla 2018

TVAROHOVO-OVOCNÝ (alebo nie;) koláč


Tento tvarohový koláč sem tam robím s ovocím, sem tam bez, mne chutí aj aj. Naposledy som pridala zopár marhuliek a jablko a zjedol sa. Je fajn v tom, že je celkom variabilný, či ovocie dáte, či nie a či dáte iba trochu, alebo plno, to je na vás. Plnka je sama o sebe chutná, akoby jemne vanilková. A samozrejme, dá sa urobiť aj celkom vzhľadne, nie ako moja verzia :D. Pečie sa vo forme pre klasický „pie“, aj cesto je veľmi podobné.
Suroviny na cesto:
-          250 g polohrubej múky
-          1 vajce
-          90 g práškového cukru
-          125 g zmäknutého masla

Suroviny na plnku:
-          4 vajcia
-          100 g práškového cukru
-          500 g jemného hrudkového tvarohu
-          200 ml smotany na šľahanie
-          Popr. 4 malé marhule a 1 jablko (alebo broskyne...)

Postup na cesto:
Cesto si vypracujeme ručne, pričom maslo máme pokrájané na kocky. Aby sa nám s ním lepšie pracovalo, pridáme cca 4 – 5 polievkových lyžíc studenej vody. Keďže cesto je lepivé, aby sme ho mohli lepšie vyvaľkať, necháme ho minimálne pol hodinu odpočívať v chladničke.

Postup na plnku:
Tvaroh zmiešame so smotanou. Pridáme cukor a vajíčka a nakoniec premixujeme ručným mixérom, aby sa nám suroviny krásne spojili.
Vyberieme cesto a vyvaľkáme ho. Nešetrite s pomúčením dosky a valčeka, nebudem klamať, cesto sa rýchlo začne lepiť. Navinuté na valček ho prensieme na vymastenú a pomúčenú formu a prstami upravíme okraje, aby do formy sedelo. Vylejeme plnku a buď ju necháme tak, alebo na ňu poukladáme polovice marhulí a sem tam plátok jabĺčka. Rúru máme predhriatu na 160 stupňov a pečieme 55-60 minút.
 
Dobrú chuť.


Polly

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ