pondelok 29. októbra 2018

Medovníková bábovka

Nepoznám človeka, ktorý by nemal rád medovníky. Sú sladučké, no zároveň trocha horké a príjemne korenisté. A čo je najdôležitejšie, prinášajú so sebou vianočnú atmosféru, a to v momente, keď vám pri pečení rozvoňajú celý byt. Aj vy sa na ne už tešíte? Ja sa na ne teším od momentu, kedy dojem posledný (čo je v mojom prípade už veľmi krátko po Vianociach =D). No piecť medovníky v lete je zvláštne... a nemá to skrátka tú atmosféru. Keď je za oknom všetko rozkvitnuté a vonku pomaly 40 stupňov? Pfúúúúú, kto by stál v kuchyni a trápil sa s vykrajovaním! ... Ale! Miesto medovníkov si môžte upiecť medovníkovú bábovku. Na tú je čas vždy, pretože je nadýchaná ako obláčik, no zároveň šťavnatá. Je správne medová a korenistá, AVŠAK! a teraz zbystrite pozornosť, je s ňou podstatne menej práce ako s medovníkmi... takže ju zvládnete upiecť aj v parnom lete, ale aj takto na jeseň, keď je na medovníčky ešte skoro, no vy už tak trošku túžite po ich chuti.;) Veď skúste a uvidíte.






Suroviny:
285 g polohrubej múky
100 g mletých vlašských orechov
1 ½ ČL škorice
1 ČL mletých klinčekov
1 ČL mletého sušeného zázvoru
1 ½ ČL prášku do pečiva
1 ČL soli
100 g práškového cukru
4 vajcia (oddelené žĺtka a bielka)
200 ml oleja
150 ml medu
100 ml mlieka

Postup:
Formu na bábovku vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Rúru predhrejeme na 165 stupňov.
V mise zmiešame múku, orechy, škoricu, klinčeky, zázvor, prášok do pečiva a soľ.
Do druhej misy dáme žĺtka a cca polovicu cukru. Na stredných otáčkach vymixujeme do peny. Pridáme olej a med. Opäť krátko premixujeme. Potom za stáleho mixovania, na nízkych otáčkach, striedavo pridávame diel múky a diel mlieka. Mixujeme, kým sa všetky suroviny nespoja.
Napokon z bielkov a zvyšku cukru vyšľaháme sneh, ktorý potom zľahka vareškou zamiešame do cesta.
Hotové cesto vylejeme do formy a pečieme cca 40 minút. Skúšame špáradlový test.
Hotovú bábovku vyberieme z rúry, necháme ju ešte 10 minút odpočívať vo forme, a potom ju vyklopíme.


Tip: Bielka s cukrom šľaháme nasledovne: najprv šľaháme na vyšších otáčkach len čisté bielka. Keď sa zmenia z priehľadnej tekutiny na bielu pevnejšiu hmotu, prisypeme za stáleho šľahania práškový cukor. Hmotu šľaháme dovtedy, kým nezhustne, a kým nezačnú metličky vytvárať brázdy. Iný spôsob ako zistíte, že je hmota dostatočne ušľahaná je, keď viete spraviť vareškou v bielkach „špičky“, ktoré držia tvar.

P.S.: Podotýkam, že tento recept, ako aj mnohé ďalšie, nájdete v našej ďalej pripravovanej kuchárke. Nové informácie k nej, ale aj mnohé ďalšie zaujímavosti, nájdete na našom instagramovom profile, tak ho nezabudnite sledovať.=) Link TU.
BB

1 komentár:

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ