streda 13. mája 2020

Anglické FAT RASCALS bochníky


Fat rascals, anglické pečivo, sa pečie ako menší bochník alebo nepravidelne okrúhle koláčiky. Obvykle sa na nich vytvárajú očičká a zuby z hrozienok a mandlí, tak aby vytvárali výraz malých nezbedníkov. Tento recept ma celkom zaujal pri čítaní knihy Popelčiny střevíčky. Hlavná hrdinka Tansy kŕmila tragického herca Iva čerstvým, ešte teplým, pečivom fat rascals natretým maslom. Keď som v knihe našla aj recept, potešilo ma to. Vznikli mi dva raňajkové chlebíčky, na ktorých som si skutočne pochutnala. Pod receptom potom vysvetlím, ktoré suroviny boli v knihe a ktoré som si zamenila za to, čo chutí mne. Vy si fat rascals tiež potom môžete spraviť podľa seba.

Na dva menšie bochníky potrebujeme:

-          200 g polohrubej múky
-          1 a ½ ČL kypriaceho prášku
-          ½ ČL sódy bikarbóny
-          Štipka soli
-          75 g mäkkého masla
-          75 g krupicového cukru
-          Citrónový cukor (15 g balenie)
-          Za dve hrste hrozienok
-          Za hrsť posekaných mandlí
-          1 veľké vajce
-          2 PL mlieka

Postup:
Vajce si v samostatnej miske vyšľaháme s mliekom. V druhej mise zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu, štipku soli a mäkké maslo. Pridáme citrónový cukor, krupicový cukor a hrozienka a vypracovávame rukami na cesto. Pri tomto procese si postupne prilievame vajce s mliekom. Keď vypracujeme cesto a je lepivé, ešte si po troške pridávame múku, až kým nie je v takej konzistencii, aby sme z neho vytvorili dva bochníky. Ale pokojne môžeme cesto rozdeliť aj na štyri hrudky. Presunieme bochníky na plech, na ktorom je papier na pečenie a povrch ešte posypeme mandľami, viac či menej, len esteticky, alebo hojne, podľa obľuby chrumkavých mandlí. Pečieme pri 200 stupňoch, cca 14-16 minút. Chlebík má byť krásne medený a vo vnútri pre hrozienka mäkší, výrazne citrónový. Zo skúsenosti viem, že vás delí minúta od pripečenia kôrky, tak ho sledujte :). Po upečení je naozaj skvelý ešte teplý s maslom. Ale dá sa konzumovať aj len tak, ako sladšie pečivo na raňajky.
A teraz moje zmeny: Pôvodne som mala prisypať škoricový cukor, ale ja mám jednoducho radšej citrónovú príchuť. Takže si rozmyslite, čo prisypete, pretože práve to tvorí chuťový základ chlebíka. A namiesto hrozienok môžete pokojne pridať akékoľvek iné kandizované ovocie, to je celé na vás.

Dobrú chuť.

2 komentáre:

  1. Je prima, že tě pečení různých maškrt neopustilo. A tvé koláčky vypadají báječně! Vlastně všechno, co jsi upekla a zde vystavila, bych s chutí slupla. Jakou to má chuť? není to něco jako mazanec? - Asi vyzkouším.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mazanec mi príde jemnejší, mäkší :).. toto je taký chlebíček s hrubšou chrumkavou kôrkou...ale vo vnútri je mäkký, citrónovo-vanilkový. Ja osobne som sa nevedela dojsť a na raňajky bol skvelý :D

      Odstrániť

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ