
-
200 g polohrubej múky
-
1 a ½ ČL kypriaceho prášku
-
½ ČL sódy bikarbóny
-
Štipka soli
-
75 g mäkkého masla
-
75 g krupicového cukru
-
Citrónový cukor (15 g balenie)
-
Za dve hrste hrozienok
-
Za hrsť posekaných mandlí
-
1 veľké vajce
-
2 PL mlieka
Postup:
Vajce si v samostatnej miske vyšľaháme s mliekom.
V druhej mise zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu, štipku soli a mäkké
maslo. Pridáme citrónový cukor, krupicový cukor a hrozienka a vypracovávame
rukami na cesto. Pri tomto procese si postupne prilievame vajce s mliekom.
Keď vypracujeme cesto a je lepivé, ešte si po troške pridávame múku, až
kým nie je v takej konzistencii, aby sme z neho vytvorili dva
bochníky. Ale pokojne môžeme cesto rozdeliť aj na štyri hrudky. Presunieme
bochníky na plech, na ktorom je papier na pečenie a povrch ešte posypeme
mandľami, viac či menej, len esteticky, alebo hojne, podľa obľuby chrumkavých
mandlí. Pečieme pri 200 stupňoch, cca
14-16 minút. Chlebík má byť krásne medený a vo vnútri pre hrozienka
mäkší, výrazne citrónový. Zo skúsenosti viem, že vás delí minúta od pripečenia
kôrky, tak ho sledujte :). Po upečení je naozaj skvelý ešte teplý s maslom.
Ale dá sa konzumovať aj len tak, ako sladšie pečivo na raňajky.
A teraz moje
zmeny: Pôvodne som mala prisypať škoricový
cukor, ale ja mám jednoducho radšej citrónovú príchuť. Takže si rozmyslite,
čo prisypete, pretože práve to tvorí chuťový základ chlebíka. A namiesto hrozienok
môžete pokojne pridať akékoľvek iné kandizované
ovocie, to je celé na vás.
Dobrú chuť.
Je prima, že tě pečení různých maškrt neopustilo. A tvé koláčky vypadají báječně! Vlastně všechno, co jsi upekla a zde vystavila, bych s chutí slupla. Jakou to má chuť? není to něco jako mazanec? - Asi vyzkouším.
OdpovedaťOdstrániťMazanec mi príde jemnejší, mäkší :).. toto je taký chlebíček s hrubšou chrumkavou kôrkou...ale vo vnútri je mäkký, citrónovo-vanilkový. Ja osobne som sa nevedela dojsť a na raňajky bol skvelý :D
Odstrániť