Podľa tradície musel v Turecku ženích svojej
novomanželke sľúbiť, že bude mať pre ňu vždy dostatok kávy. Ak by nemal bol by
to pre ňu pádny dôvod na rozvod. A ja hádam aj súhlasím, veď pre
kávičkárov je to extrémne dôležitý nápoj a možno to jediné, prečo ráno
vstanú z postele. Podrobne rozobrať najbežnejšie objednávané druhy káv
môže byť pre niekoho nudné, ale domnievam sa, že každý kávičkár a vyznávač
kaviarenského spôsobu života si rád overí znalosti – aby presne vedel, čo mu má
byť naservírované! My s BB sme ku príkladu veľké kávičkárky, ktoré bez
svojho rituálu „kávovania“ nevymyslia žiaden recept, nepreberú žiadne „svetové
problémy“, čo sa týkajú pečenia.
Espresso –
Jedna z najčastejších objednávok.
A najzákladnejšia káva. Z espressa sa totiž pripravujú všetky ostatné
kávy. Poznáme rôzne druhy, po prípade máme v ponuke „picollo“, ale to je
ZLE ZLE ZLE! Espresso je len jedno! – 7g mletej kávy, obsah 25 – 35 ml
a tečie 20 – 30 sekúnd. Bodka! Nenechajme sa „ošáliť“! Ja ti dám také
picollo! Veľké Espresso (nazývané aj
„Lungo“) by sa malo servírovať tak, že sa prinesie malé espresso
a k nemu kanvička
s horúcou vodou, aby sme si mohli dolievať a „predlžovať“ kávu podľa
svojej chuti. Double Espresso je
s mliečnou penou, väčšinou z plnotučného mlieka vyšľahaného mimo
kávy, do ktorej sa prileje. Jemná mliečna pena môže šikovnému baristovi slúžiť
ako „plocha“ na coffee art, čo vždy poteší srdce kávičkára.
Cappuccino –
Najobľúbenejšia káva, ktorú si v kaviarňach tiež rada
dávam, pretože viem vypiť aj dve po sebe a prežiť to :). Cappuccino je
espresso s mliekom a s mliečnou penou. Pena je krémová, nie
doslova „obláčiková“ – ako nám často nesprávne servírujú, jemná, hladká
a nebublinková – pozorné oko kávičkára by si to malo skontrolovať
a cappuccino je podávané v šálke s väčším obsahom ako espresso.
Často sa stáva, že pena je posypaná škoricou alebo kakaom, čo je absolútne
nesprávny ťah. Naučte sa moju vetu: „Poprosím
jedno cappuccino, ale bez posýpky!“ – nechceme predsa prebiť jeho lahodnú
chuť. Coffee art opäť vhodný a vítaný.
Latte –
Väčšia káva s väčším obsahom. Pripravuje sa
z klasického espressa, ktoré je doliate horúcou vodou a potom sa do
neho leje teplé mlieko a mliečna pena. Podáva sa vo vysokých pohároch.
Táto káva sa hodí pre light kávičkárov, ktorí si neželajú príliš silnú kávu.
Latte macchiato –
Toto mačiatko medzi kávami je povestné množstvom mlieka vo
veľkom vysokom pohári. Je vytvorené z odstátych vrstiev mliečnej peny,
espressa a mlieka, aby sa vytvorili relatívne oddelené časti. Veľký
mliečny zázrak!
Ice Latte –
Obľúbené spotenými kávičkármi prežívajúcimi letné obdobia.
Do vysokého pohára sa dá ľad, zaleje sa studeným mliekom a na to sa vleje
espresso, všetko je lahodiaco vizuálnemu zážitku krásne oddelené.
Frappé –
Dá sa pripraviť aj z instantnej kávy, ale rozhodne je
frappé lepšie z espressa. Výnimočne oproti Ice Latte, keďže ide opäť
o ľadovú kávu, je v tom, že sa mlieko, káva, aj ľad rozmixuje, takže
z ľadu vznikne ľadová drť.
Moccacino –
Teplý nápoj pripravený zmiešaním čokoládového (alebo karamelového, podľa toho či ide
o tmavé alebo biele) sirupu a menšieho množstva espressa,
doplnený napeneným mliekom, alebo šľahačkou. Veľké šálky a poháre.
Vo všeobecnosti platí, že káva by samozrejme nemala mať „prepálenú“
chuť z prepražených zŕn a mala by mať takú teplotu, aby sme ju mohli
rovno piť a rozhodne si nespáliť jazyk.
Takže toľko ku kávam, ktoré hýbu našim svetom. Len aby sme
ich mali naservírované správne, voňavo a s láskou. Alebo... nebudem
preháňať. Správne stačí, keď už sme
zúfalí, pretože nám chýba kofeín a potrebujeme si ho rýchlo doplniť, čo je
stav, ktorý pozná azda každý kávičkár.
Vaša Polly
Zdroje obr.
https://www.nespresso.com/ncp/res/uploads/recipes/8fe7c911680055d1c8461f8b491e153b1c98839e.jpg
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára