utorok 4. júla 2017

Cviklové kvetinky s tvarohovým krémom

Dostať do detí niečo zdravšie je niekedy problém. Určite občas pri pohľade na červenú repu ohŕňajú nošteky. Ale keď ju „zaobalíte“ do chutných cviklových kvetiniek, v ktorých sa jej chuť stratí a zanechá iba zaujímavú príchuť a ešte k tomu koláčikom rozkošne zafarbí krém, máte viac ako veľkú nádej na úspech, že do nich trochu cviklovej šťavy dostanete. Lenže tieto koláčiky sú aj pre dospelých. Ide predsa o jemné, klasicky lepené, cesto ktoré sa výborne hodí ku káve alebo poobednému čaju.



Suroviny na cca 16 kvetiniek:
-          300 g polohrubej múky
-          150 g masla
-          75 g práškového cukru
-          2 žĺtky
-          Nahrubo nastrúhaná červená repa (60 g, čo je približne polovica jednej repy)

Suroviny na polevu:
-          Zlatý Klas Premium  (budeme variť podľa návodu „husto“, čiže k nemu treba ešte 50 g krupicového cukru a 500 ml mlieka)
-          30 g červenej repy
-          250 g jemného tvarohu
-          1 vanilínový cukor

Postup na cesto:
Múku si ručne spracujeme so zmäknutým maslom, žĺtkami, nastrúhanou repou a práškovým cukrom do cesta. Cesto vyvaľkáme na hrubšie, samozrejme na dobre pomúčenej doske. Je krehké, takže treba vykrajovať opatrne, ale výsledok majú byť veľmi jemnučké koláčiky, takže je to v poriadku. Pečieme pri  170C cca 8 minút. Keď mierne stmavnú od okraju po stred, je hotovo.

Postup na krém:
Najprv si 30 g červenej repy ponorným mixérom vymixujeme v 200 ml mlieku, potom v tom vymiešame cukor a vanilín. Pridáme do hrnca k zvyšku mlieka a povaríme klasickým spôsobom – husto! Potom do zmesy vmiešame tvaroh a jemne premixujeme. Ešte teplý krém natierame na kvetinky, ktoré spájame. Po cca hodine v chladničke sa môžu konzumovať.

Tip:
Červenú repu v ceste môžeme vymeniť za nastrúhanú kôru z jedného citróna, koláčiky dostanú osviežujúcu príchuť.
Krém sa dá použiť aj bez pridania tvarohu a bez vanilínu, viac (ale nie ostro) sa zvýrazní cviklová chuť.
Ak však chcete celkom inú plnku – pokojne môžete kvetinky zlepovať aj jahodovým džemom.

Vaša Polly


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ