Dostať do detí niečo zdravšie je niekedy problém. Určite
občas pri pohľade na červenú repu ohŕňajú nošteky. Ale keď ju „zaobalíte“ do
chutných cviklových kvetiniek, v ktorých sa jej chuť stratí a zanechá
iba zaujímavú príchuť a ešte k tomu koláčikom rozkošne zafarbí krém,
máte viac ako veľkú nádej na úspech, že do nich trochu cviklovej šťavy
dostanete. Lenže tieto koláčiky sú aj pre dospelých. Ide predsa o jemné,
klasicky lepené, cesto ktoré sa výborne hodí ku káve alebo poobednému čaju.
Suroviny na cca 16
kvetiniek:
-
300 g polohrubej múky
-
150 g masla
-
75 g práškového cukru
-
2 žĺtky
-
Nahrubo nastrúhaná červená repa (60 g, čo je
približne polovica jednej repy)
Suroviny na polevu:
-
Zlatý Klas Premium (budeme
variť podľa návodu „husto“, čiže k nemu treba ešte 50 g krupicového cukru
a 500 ml mlieka)
-
30 g červenej repy
-
1 vanilínový cukor
Postup na cesto:
Múku si ručne spracujeme so zmäknutým maslom, žĺtkami,
nastrúhanou repou a práškovým cukrom do cesta. Cesto vyvaľkáme na hrubšie,
samozrejme na dobre pomúčenej doske. Je krehké, takže treba vykrajovať opatrne,
ale výsledok majú byť veľmi jemnučké koláčiky, takže je to v poriadku. Pečieme pri
170C cca 8 minút. Keď mierne stmavnú od okraju po stred, je hotovo.
Postup na krém:
Najprv si 30 g červenej repy ponorným mixérom vymixujeme
v 200 ml mlieku, potom v tom vymiešame cukor a vanilín. Pridáme
do hrnca k zvyšku mlieka a povaríme klasickým spôsobom – husto! Potom
do zmesy vmiešame tvaroh a jemne premixujeme. Ešte teplý krém natierame na
kvetinky, ktoré spájame. Po cca hodine v chladničke sa môžu konzumovať.
Tip:
Červenú repu v ceste môžeme vymeniť za nastrúhanú kôru
z jedného citróna, koláčiky dostanú osviežujúcu príchuť.
Krém sa dá použiť aj bez pridania tvarohu a bez vanilínu,
viac (ale nie ostro) sa zvýrazní cviklová chuť.
Ak však chcete celkom inú plnku – pokojne môžete kvetinky zlepovať
aj jahodovým džemom.
Vaša Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára