Datľovo-orechový koláčik k nám priviedla drahého teta.
Prišiel mi veľmi zaujímavý – orechy a ďatle, žiadna múka... Poprosila som
ju, aby ma ho naučila, ale napadlo mi, že by mohol byť ešte chutnejší. Hneď od
začiatku sa mi totiž zdalo, že by s medovou sladkosťou datlí dobre
korešpondovala poleva z gréckeho jogurtu. Mierne som stiahla celkovú
sladkosť a výsledok je dokonalý. Čo
koláč stráca na svojej vizuálnej kráse :D, to rozhodne dopĺňa chuťou.
Suroviny na koláč pečený v menšej kruhovej forme:
- 100 g najemno nakrájaných vykôstkovaných datlí
- 130 g nadrobno nasekaných pekanových al. vlašských orechov
- 130 g kryštálového cukru
- 5 vaječných bielkov
-
2 balenia bieleho gréckeho jogurtu (140g x 2)
-
1 Zlatý Klas Premium
-
500 ml mlieka
-
50 g krupicového cukru
Postup:
Z bielkov si ručným mixérom vytvoríme hustý sneh. Potom
do neho opatrne varechou primiešame kryštálový cukor, datle a orechy.
Vylejeme do kruhovej formy (vopred
potretej maslom a pomúčenej) a zarovnáme. V elektrickej rúre pozvoľna pečieme pri 160C, ohrev je nastavený
zhora a zdola. Čas pečenia je cca 30-40
minút. Záleží o rúry. Pri tomto koláči sa trochu ťažšie zisťuje, či už
je hotový. Ja by som poradila toto – keď koláč začne mierne klesať, alebo sa pomaly
oddeľovať od formy, je hotový.
Po vytiahnutí sa koláč trochu scvrkne. Necháme vychladnúť vo
forme.
Postup na polevu:
Zlatý Klas Premium povaríme podľa návodu na hustý krém. Čiže
v 200 ml mlieku rozmiešame Klas a cukor a zvyšok vlejeme do
zohrievajúcich sa 300 ml mlieka. Povaríme. Ešte kým je horúci vmiešame dva
grécke jogurty a iba jemne prejdeme mixérom, aby sme mali hladký krém.
Vylejeme ho na vychladnutý ďatlový korpus a vyhladíme. Ak sa vám zdá
povrch koláča až príliš nerovný, niekedy ho stačí iba opatrne stlačiť. Je mäkučký,
takže kým naň vylejete krém, dá sa trochu poupraviť.
Koláč dáme cca na 2 hodinky do chladničky a potom môžeme
podávať.
Tip:
Čo sa týka orechov, pokojne môžete vlašské, či pekanové orechy
nakombinovať s mandľami. Koláč však dobre chutí aj s použitím čisto
mandlí, alebo kešu orechov.
Dobrú chuť.
Vaša Polly
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára