pondelok 31. júla 2017

Mrkvovo-jablkové Tortičky

Recept na výborné mrkvové cesto mám po ruke už dlho, je totiž súčasťou našich báječných mrkvovo-orechových kakpejkov. Ale dostala som tiež malé kruhové formy na mini-tortičky a ešte sa mi doma ocitlo mandľové mliekošpaldová múka – čestne priznávam, že obe suroviny doma nemávam často,  tak som si povedala, že skúsim zaexperimentovať. Výsledkom boli mrkvové tortičky s jablkovým pyré. A bol to dobrý výsledok, verte mi. Tortička je ľahká a šťavnatá. S pomermi cukru sa dá vyhrať podľa vkusu, pretože samotné mandľové mlieko je sladučké. Nedá sa odolať.

Suroviny na dve mini-torty:
-          Veľká mrkva (cca 170 g)
-          200 ml mandľového mlieka
-          130 g špaldovej múky
-          70 g krupicového (alebo hnedého) cukru
-          1 ČL sódy bikarbóny
-          50 ml oleja
-          Horká čokoláda

Plnka:
-          Jablkové pyré (teda do mäkka podusené pokrájané jabĺčka, podľa potreby podlievané vodou
a pocukrené podľa chuti).
Keď sa následne pomixujú, pokojne nechajte aj sem tam kúsok jabĺčka v plnke.

Postup:
Rúru si predhrejeme na 180 C. Jednu veľkú alebo dve menšie mrkvy ošúpeme a nastrúhame na jemno. Do mrkvy vlejeme mandľové mlieko, primiešame múku zmiešanú s jedlou sódou, cukor a olej. Poriadne varechou premiešame.
Cesto vlejeme do dvoch malých foriem, vymastených maslom a pomúčených. Pečieme cca 20 minút. Či je cesto hotové, napovie nám klasický špajlový test.
Keď cesto vychladne, opatrne ho vyklopíme z formy. Obe tortičky prekrojíme napoly a naplníme jablkovým pyré. Vo vodnom kúpeli roztopíme trocha kvalitnej horkej čokolády a iba pre efekt a dochutenie cik-cak prelejeme vrch tortičiek.
Dobrú chuť.


Polly

Tip:

Plnka sa vždy dá oživiť, či aspoň pozmeniť. Jablkové pyré môže byť pokojne premiešané s posekanými vlašskými orechami. Rovnako sa s mrkvou nebije ani čokoládová plnka – mimoriadne dobre k sebe sedí sladké mrkvové cesto a spomínaná horká čokoláda. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ