Recept na výborné mrkvové cesto mám po ruke už dlho, je
totiž súčasťou našich báječných mrkvovo-orechových kakpejkov. Ale dostala som
tiež malé kruhové formy na mini-tortičky a ešte sa mi doma ocitlo mandľové mlieko a špaldová múka – čestne priznávam, že obe
suroviny doma nemávam často, tak som si
povedala, že skúsim zaexperimentovať. Výsledkom boli mrkvové tortičky s jablkovým
pyré. A bol to dobrý výsledok, verte mi. Tortička je ľahká a šťavnatá.
S pomermi cukru sa dá vyhrať podľa vkusu, pretože samotné mandľové mlieko
je sladučké. Nedá sa odolať.
Suroviny na dve
mini-torty:
-
Veľká mrkva (cca 170 g)
-
200 ml mandľového mlieka
-
130 g špaldovej múky
-
70 g krupicového (alebo hnedého) cukru
-
1 ČL sódy bikarbóny
-
50 ml oleja
-
Horká čokoláda
Plnka:
-
Jablkové
pyré (teda do mäkka podusené pokrájané jabĺčka, podľa potreby
podlievané vodou
a pocukrené podľa chuti).
Keď sa následne pomixujú, pokojne nechajte aj
sem tam kúsok jabĺčka v plnke.
Postup:
Rúru si predhrejeme na 180 C. Jednu veľkú alebo dve menšie
mrkvy ošúpeme a nastrúhame na jemno. Do mrkvy vlejeme mandľové mlieko,
primiešame múku zmiešanú s jedlou sódou, cukor a olej. Poriadne
varechou premiešame.
Cesto vlejeme do dvoch malých foriem, vymastených maslom a pomúčených.
Pečieme cca 20 minút. Či je cesto hotové, napovie nám klasický špajlový test.
Keď cesto vychladne, opatrne ho vyklopíme z formy. Obe
tortičky prekrojíme napoly a naplníme jablkovým pyré. Vo vodnom kúpeli
roztopíme trocha kvalitnej horkej čokolády a iba pre efekt a dochutenie
cik-cak prelejeme vrch tortičiek.
Dobrú chuť.
Polly
Tip:
Plnka sa vždy dá oživiť, či aspoň pozmeniť. Jablkové pyré
môže byť pokojne premiešané s posekanými vlašskými orechami. Rovnako sa s mrkvou
nebije ani čokoládová plnka – mimoriadne dobre k sebe sedí sladké mrkvové
cesto a spomínaná horká čokoláda.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára