sobota 8. júla 2017

O Taipei a jedle


Kultúra jedla je na Taiwane naozaj niečo úžasné. Je to rovnaký zážitok ako vyjsť výťahom na Taipei 101 - 89 poschodí za necelých 45 sekúnd. Aj domáci, keď sa ich spýtate, čo je také echt taiwanské a treba to určite vidieť, vás skôr odkážu na nejakú reštauráciu ako na kultúrnu pamiatku. Na Taiwane resp. v Taipei, kde som bola, sa proste je ... permanentne.

Malý problém môže nastať na začiatku po príchode do krajiny. Počasie je vlhké a teplé, na uliciach sa varí všade kam sa pohnete a vzduch je doslova presýtený pachmi z varenia. Predovšetkým ale sú to pachy a vône pre Európana úplne neznáme a naozaj nič vás na to nepripraví - je to skrátka šok, dvíha sa vám žalúdok, lebo tie pachy sa na vás lepia všade, kam sa pohnete... Proste reálne chute Ázie sú na hony vzdialené tomu, čo si kúpite v rámci obeda v ázijskom bistre na Obchodnej. A ten pach alebo nazvime to krajšie aróma – je naozaj všade – v metre, v byte, na ulici....  osobne som prvé dva dni bola na ovocí, lebo jednoducho bolo skvelé a jednoducho to boli jediné chute, ktoré mi niečo hovorili a nebolo mi z nich zle. No a jediný recept, ktorý vám pomôže prekonať tento „prvotný šok“ je prekonať sa a najesť sa niečoho domáceho. Keď sa vôňami a chuťami nasýtia všetky zmysli, vtedy ste pripravení vyraziť do ulíc a ochutnať všetko, čo vám ponúkajú. A že toho nie je málo =).
Reštaurácia Modern toilet
Často sa opakujem, ale jednoducho je to fakt – s 20 eurami ste v Taipei milionár – minimálne, keď sa chcete ísť najesť. Na obrázku je jedlo v prepočte za 12 eur pre 3 osoby (áno, áno – najedli by sa z toho aj piati =D).... ak ste vydedukovali, že v Taipei je jedlo lacné (napr. oproti nám), tak máte úplnú pravdu. A čo je lepšie – všetko je to čerstvo pripravené!
Jedlo z night market
Ďalšou úžasnou vecou – sú obchody otvorené 24/7.... napr. taký Seven-Eleven – dostala BB chuť na čajové vajíčka alebo na banánové pivo o druhej v noci? No problem, lebo hneď cez ulicu má jeden obchod. A hned kúsok Family Mart.
Ale načo večer chodiť do obchodu, keď na Taiwane existuje Night Market - stánky, ktoré sa rozostavia na ulicu, k tomu prihodíte pár plastových stolov a stoličiek a je vystarané. A ľudia nakúpia napr. pre rodinu na večeru alebo si prisadnú a najedia sa priamo vonku – veď čo je lepšie ako podebatiť so susedom, známym, neznámym, predávajúcim atď. aký bol dneska deň. A opäť – jedlo je čerstvo pripravené z čerstvých surovín.

Z čoho som potom bola príjemne prekvapená, to bola obsluha. Zvyčajne pri vstupe do reštaurácie čaká osoba, ktorá vás usadí, ďalšia vám donesie menu a naleje vám buď čistú vodu, vodu s citrónom alebo čaj. Je to zadarmo a dolejú vám ešte skôr ako dopijete poslednú kvapku v pohári. A jedlo vám donesú tak do 5tich minút. Raz sa nám stalo, že kamarátka čakala na jedlo už "dlhých" 15 minút – tak došla slečna, cestou od pultu sa už klaňala a ospravedlňovala, že ju mrzí, že čakáme. Potom odbehla a za krátku chvíľu doniesla 3  poháre čerstvo odštaveného ovocia - pozornosť podniku. Bolo to veľmi milé. A za ďalšiu minútu doniesla aj samotný chod.
Čo mi pripomína, že úžasný a štýlový podnik môžte nájsť aj v úplne „zapadnutej“ uličke. Proste tu na lokalite nezáleží. Ak ste dobrí v tom, čo robíte, ľudia si vás nájdu. A hlavne tu chápu, že keď „ojekabátia“ nejakým spôsobom zákazníka, tak vlastne „ojekabátia“ len seba – lebo ak nie je dobré jedlo, služby, atmosféra, ľudia sa k nim nevrátia a že tej konkurencie je veľa a aj jeden zákazník je !Z!ákazník.
Sweet heaven nedaleko nášho bytu

Keď už spomínam konkurenciu, tak pri takej obsiahlej ponuke je asi dosť ťažké niečím vyniknúť ale aj tu sa vynájdu =D. Okrem taiwanskej klasiky, kam chodia z 99 percent domáci, tu nájdete aj rôzne iné šialenosti, ktoré navštevujú rovnako domáci ako aj turisti. Keď sme si chceli dopriať „posh“ pocit alebo nejaký zážitok vydali sme sa napr. do Modern Toilet reštaurácie, Hello Kitty reštaurácie a do rešturácie jedného taiwanského herca. Zatiaľ, čo v prvej si pochutnáte..... „pochutnáte“ (najviac ako to len v prostredí plnom záchodov a záchodových mís len ide) na ázisjkej kuchyni za prijateľnú cenu, Hello Kitty a Joova reštaurácia je skôr taká fúzia západnej a východnej kuchyne za trošku vyššiu cenu. Vypichla som zrovna tieto 3 reštaurácie, lebo Hello Kitty reštauráciu a Modern toilet reštauráciu u nás proste nenájdete a ... a je to zážitok. A Joova reštaurácia je štýlová a sakra dobre tam varia. Ako predjedlo som si dala ceasar šalát a bol to najlepší caesar šalát aký som kedy v živote jedla! A cestoviny s morskými plodmi boli mňamózne (asi hlavne preto, že tie plody boli čerstvé a nie vytiahnuté z mrazáku =D). Jediné čo ma mrzí je, že sme nestihli Barbie Café. Nabudúce =D.
Reštaurácia Hello Kitty
Ďalej by som nevynechala týchto pár zaujímavostí.
Hot Pot. Reštaurácia, kde máte v stole zabudovaný varič a gril. To znamená, že vy si len objednáte suroviny a sami si navaríte. Ak sa čudujete, prečo by ste mali robiť prácu za kuchára, ktorý je zato platený, tak poviem len toľko, že je to naozaj zábava. Základ, ktorý dostanete je polievka (napr. kimchi, miso alebo ostrokyslá), plus v cene (väčšinou je to na spôsob menu) máte pitie, zmrzlinu či iné dezerty a polievku/ryžu. Niekedy už máte v cene aj zeleninu s tofu a rybím koláčikom. Záleží od reštaurácie, ktorá vám čo ponúkne ale v zásade sa vždy samostatne objednáva mäso. No a zeleninu a mäso si uvaríte v tej základnej polievke, prípadne ugrilujete. Na posedenie s priateľmi ako stvorené.


Shave ice. Obyčajná zmrzlina – ale akááááá. V podstate ide o blok ľadovej zmrzliny (nie v zmysle tak smotanovo krémovej ako u nás), ktorý sa špeciálnym prístrojom „ohobluje“. K tomu dostanete ešte kopček našej klasickej zmrzliny, nejaký toping či už napr. kávové želé, keď si objednáte kávovú zmrzlinu alebo čerstvé mango pri mangovej zmrzline. Ak si chcete tento zážitok vychutnať – odporúčam nájsť podnik Ice Monster. =)
Ice Monster

Plnené „bun-y“. Tieto „buchtičky“ sme objavili čírou náhodou, ale pre domácich to určite nie je nič neznáme. Jeden obed sme sa rozhodli vyriešiť tým, čo kúpime na trhu. A táto dobrota vyzerala neskutočne dobre a preto skončila v taške s nákupom. Ťažko povedať z čoho je cesto ale je príjemne sladučké. Rovnako zhodnotím aj vanilkovú náplň, ktorej je tam viac ako len bohate. Netuším z čoho presne je, ale mal pudingovú konzistenciu a chutil po vanilke. Odporúčam vyskúšať aj náplň z červených fazúľ, ktorú bežne využívajú do dezertov a iných sladkých vecí. Chuť je síce mdlá a cítite tam (logicky) fazuľu.... ale tak nejak vám to zachutí =D. Keď už som pri tých dezertoch – tak ešte odporúčam vyskúšať jednu veľmi zaujímavú vec. Väčšinou vám to zmajstruje chlapík s pidi stánkom niekde na ulici a chuť je teda naozaj.... zaujímavá. Na veľmi tenkú sladkú „palacinku“ vám ohobľuje z veľkého hnédého bloku arašidovú cukrovinku, nato vám položí 2 kopčeky ovocnej zmrzliny a navrch položí petržlen. Všetko zroluje aby sa vám to dobre jedlo a voilá dezert je na svete behom pár sekúnd. Street food v Ázii je proste jeden veľký wonderland.
Výroba sladkých, plnených buchtičiek. Bežne sa na ne čakalo tak cca 15 min.
Bubble Tea. ... alebo rôzny iný tea. Čaj sa pije všade – aj chladiece boxi v obchode sú napechované balenými čajmi – sladenými, nesladenými, biely, zelený, čierny, z obilnín.... V každom prípade na Taiwane majú takú ponuku čajov, že zhrnúť to len do slova bubble by nebolo správne. Stánky či malé obchodíky s osviežujúcim čajom či už ľadovým alebo teplým s bubble vecami aj bez nich, nájdete naozaj všade. A výýýber je bohatýýýý... a viete čo je ešte super? Že je to robené zo skutočného čaju. =) Samostatnou skupinou sú potom „funkčné čaje“. Čaje, ktoré v sebe majú rôzne bylinky a všeličo možné z prírody a garantujú vám, že budete, ja neviem, rovnako krásna ako speváčka, ktorá robí na takýto čaj reklamu =D.
Čajové políčko

Pečivo. Priznám sa, že pečivo bolo to naozaj posledné, čo ma z jedla zaujímalo. Ale tie ich pekárne boli skutočne úžasné a mali taký výber! Bagel s čučoriedkami, bageta s kondenzovaným mliekom, čokoládový chlebík, bun s mangom a taká žemľa a onaká žemľa, hento a tamto a pondelok a piatok.... Jedna pekáreň, ktorú sme navštívili a odniesli sme si hádam aj dve kilá pečiva, bola tak plná ľudí, že sme sa horko-ťažko prebojovali k nejakému pečivu a na platenie sme si vystáli pol hodinový rad. Navyše výrobňa resp. samotná pekáreň susedila rovno s obchodom a bola celá za sklom, takže ste mohli pozorovať ľudí ako pečivo pripravujú!!! Inak vždy sa pobavím na spomienke, keď mi jedna slečna Taiwančanka povedala, že keď bola na návšteve v Dánsku, tak chleba sa jej prejedol behom pár dní.... a ešte dodala, že tie chleby sú tak hutné... ako sa vám môže chcieť ich kúsať???!!! Bolí z toho sánka!!!!=D
Mos Burger. Sieť rýchleho občerstvenia, kde namiesto coca-coly môžte dostať ľadový čaj alebo si dať miesto žemľového burgru ryžový. Určite by som túto záležitosť neobchádzala len preto, že ide o fastfood.
No, nebudem predlžovať svoju agóniu, pretože tento mikrosvet len o jedle mi neskutočne chýba... uzavriem to slovami: “There is no love sincerer than the love of food.” 
 
George Bernard Shaw, Man and Superman. =DDD ... a že na Taiwane je ta láska naozaj úprimná.=D
A čo vy? Mali ste možnosť navštíviť nejakú ázijskú krajinu a ochutnať jej kuchyňu? 
BB
"Sushi so sebou" na Taiwanský spôsob. Malé sushi stánky sú na každej stanici metra.=D

Nenápadný, domácimi obľúbený podnik s jiaozi

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ