piatok 31. marca 2017

Limetkovo-tvarohový koláč so snehom


Ešte v roku 2014, keď som bola na Taiwane, jedla som rohlík plnený sladkým kondenzovaným mliekom. Neviem či takáto vymoženosť existuje aj u nás, ale asi nie, inak by som o nej už dávno vedela. V každom prípade to bolo moje prvé stretnutie s kondenzovaným mliekom aj v inej forme ako len vo vianočnom vaječnom koňaku. Nie že by vaječný koňak nestačil sám o sebe, ohohoooo to pozor! Ale skrátka... piecť s kondenzovaným mliekom? To je úplne iný level.


Samozrejme, že kým som prišla z výletu domov, na nejaký rohlík so sladkým mliekom som aj zabudla. Avšak prednedávnom som objavila recept na jeden koláč, ktorého hlavnou zložkou bolo práve toto mlieko. Pôvodný recept mi však v pár veciach nesedel, a tak tom si ho jemne upravila ... a vznikol z toho prakticky cheesecake sladený kondenzovaným mliekom, ktorý je navrchu ozvláštnený snehom. Sladkosť mlieka vyvažuje kyslosť limetky a jemného tvarohu, ktorý pôvodne v recepte nebol, no bez neho mi to prišlo akési neúplné. Priateľ apeloval, že určite mám použiť mascarpone, avšak mne mascarpone chutí len v istých kombináciách. Spomínam to tu ale preto, že tento koláčik by určite nebol zlý ani so spomínaným mascarpone. Je teda len a len na vás, čomu dáte prednosť - či jemnej krémovej a sladšej verzii s mascarpone alebo hutnejšej a kyslastejšej verzii s tvarohom.



Inak koláč som robila úplne prvý raz a doma zožal celkom úspech.
Prejdime však na samotný recept, na ktorý budete potrebovať nasledovné suroviny....


Priemer kruhovej formy: 18 cm
Počet porcií: 6 ks
Dĺžka vyhotovenia: cca 1 hod. plus chladenie

Suroviny:
155 g sušienok (ja mám najradšej tie s názvom Hobbit)
50 g masla
4 vajcia
1 konzerva sladkého kondenzovaného mlieka (397 g)
kôra z 2 limetiek
šťava z 2 limetiek
1 smotana na šľahanie

250 g jemného tvarohu
6 PL práškového cukru
štipka soli


Postup:
Ako prvé si pripravíme tortovú formu, ktorej dno vystelieme papierom na pečenie. Najlepšie je, ak máte formu, z ktorej sa dá vybrať dno. Dno pokryjete papierom, pripevníte obvodovú časť, zaklapnete sponu aby papier držal. Potom už len po obvode formy obstrihnete odstávajúci papier a voilá, spodok formy je krásne a pevne vystlaný.
Ako ďalšie zapneme rúru a predhrejeme ju na 175 stupňov.
Roztopíme maslo. Kým sa maslo topí, rozdrvíme na prach sušienky. Do takto pripravených sušienok vlejeme roztopené maslo a dobre premiešeme. Vzniknutú zmes vysypeme do formy a dobre utlačíme na dno, prípadne na boky formy, smerom do výšky. Formu dáme na 15 minút do chladničky a medzitým si pripravíme limetkovo-tvarohovú hmotu, ktorá je, ako som už písala, rýchla a jednoduchá.
Ako prvé oddelíme žĺtka od bielkov. Do misy so žĺtkami pridáme smotanu, kondenzované mlieko, tvaroh, šťavu a kôru z limetiek. Dobre premiešame, čo znamená, že buď hmotu vymiešate metličkou, čo úplne stačí, alebo ju prejdete krátko mixérom. Ide o to aby bola homogénna, bez tvarohových hrudiek.



Hmotu potom vylejeme do formy a dáme piecť na 35 minút resp. kým nie je vrch zlatistý. Ja dávam pod tortovú formu ešte prázdny plech, pretože sa mi niekedy stane, že forma dobre netesní a trocha hmoty vytečie. Ak máte tento problém aj vy, pokojne položte formu na obyčajný plech. Je ľahšie umyť plech ako drhnúť pripečené zbytky z trúby.
Chvíľku pred koncom pečenia si vymiešame bielkový sneh. Na ten použijeme bielka, ktoré sme si predtým oddelili. Pridáme do nich malú štipku soli a začneme šľahať mixérom. Počas šľahania postupne pridávame po jednej lyžici práškový cukor. Miešame mixérom kým sa nám nezačnú tvoriť krásne "snehové" špičky.



Hotový sneh dáme na vrch upečeného koláča a zapekáme ďalších cca 10 minút. Sneh môžeme aplikovať aj pomocou zdobiaceho vrecka a špičky – vtedy sa môžete vyhrať, alebo ak chcete rustikálnejší vzhľad, stačí ho na vrch koláča len navrstviť a pre väčší efekt, lyžicou vytvarovať malé kopčeky....


Čo dodať na záver. Ak máte radi cheesecaky a túto verziu ste ešte neskúsili, odporúčam.=) Hlavne potom dajte vedieť ako sa vám vydaril a ako chutil... prípadne sa pochváľte aký je váš najobľúbenejší cheesecake? Klasický? S ovocím? S mascarpone a ricottou?... 
BB

3 komentáre:

  1. Podobnu tortu robievam aj ja bez tvarohu na vrchu pre efekt do kondenzovaneho mlieka s limetkou pridavam trosku zelen. potrav farb. Volam to zeleny cheescake ;) takze tu chut doverne poznam asi spravim na velku noc ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bez tvarohu? A čo všetko do neho dávaš? Pôvodný recept bol tiež bez tvarohu, ale akosi mi to nesedelo - prišlo mi to priveľmi sladké.

      Odstrániť
  2. korpus je klasika tak ako v tomto recepte....a krém je z kondenzovaného mlieka, 2 žltka, šťava z limetky + kôra spolu chvíľu šľaháš a potom z 2 bielok vyšľaháš sneh a prmiešaš opatrnev ku kremu a navrstvíš to na sušienkoví korpus a pečieš 20 min :) pri 170 stupnoch

    OdpovedaťOdstrániť

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ