nedeľa 8. apríla 2018

Tvarohový zákusok

Opäť jeden z koláčov, ktorý pečieme doma roky rokúce. Je rýchly a jednoduchý, akurát treba dlho a nedočkavo čakať na jeho vychladnutie. Ja ho volám aj "slovenský cheesecake", lebo veď dole je ľahký korpus a gro tvorí tvaroh s vajíčkami.=D Veď posúďte!

Cesto:
150 g polohrubej múky
75 g masla
75 g práškového cukru
1 celé vajce
1 žĺtok
1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva

Náplň:
1/2 l mlieka
100 ml oleja
1 Zlatý klas
1 vanilkový cukor
500 g tučného tvarohu
150 g práškového cukru
1 celé vajce
3 žĺtky

Sneh:
4 PL práškového cukru
bielka zo 4 vajec


Postup:
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
V mise vymiesime rukou všetky suroviny na cesto. Hotové cesto rozvaľkáme alebo špachtľou rozotrieme na stredne veľký plech s dostatočne vysokými stenami. Nezľaknite sa, cesto je lepivé, takže zvoľte postup, ktorý vám pôjde lepšie. 
Na takto pripravené cesto nalejeme tvarohovú plnku, ktorú pripravíme tak, že suroviny opäť dáme do jednej misy a ručným mixérom alebo v mixéri vyšľaháme na homogénnu zmes. Bielka, ktoré sme oddelili od žĺtkov si odložíme zatiaľ do chladničky.
Koláč pečieme 30 minút vo vyhriatej trúbe tak, že prvých 15 minút pečieme na 180 stupňov, ostatných 15 minút na 150 stupňov. Povrch koláča by mal byť zlatistý. 
Po 30 minútach vyšľaháme tuhý sneh z bielkov. Počas šľahania prisypávame k bielkom práškový cukor. Sneh je hotový, keď sa nám na metličkách mixéra dajú vytvoriť pevné snehové špičky. Hotový sneh natrieme na koláč a dopekáme pri 150 stupňoch do hneda, čo je ďalších cca 10 minút. 
Po dopečení trúbu otvoríme a necháme v nej koláč odpočívať cca 10 minút, potom ho vytiahneme a necháme úplne vychladnúť.

BB

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

OBRÁTENÝ MANDARÍNKOVÝ KOLÁČ